Pelenka, Bili

Ez az írás mementó minden leendő szülőnek. Önismereti tréning fiatal szülőknek és nosztaliga tapasztaltabb szülőknek. Lényege, hogy vidám perceket szerezzen mindenki számára. Bővebb kiadásban (még több humorral) megrendelhető könyvként a blog írójánál.

Friss topikok

  • Zizifull: Valóban nem haszontalan, ha beteg a gyerek, és szüksége van rá, hogy figyeljék. Azonban egészséges... (2014.02.26. 09:22) haszontalan babaholmik listája - kiegészítés
  • Zsembibaba: Sajnos, paleo ide vagy oda, azokat az ételeket amiken felnőttem ( palacsinta, madártej) akkor is r... (2013.12.04. 03:21) paleo diéta
  • Zsembibaba: @babcica: Köszi a tippet, mostanra sokat tapasztaltam saját bőrön. Sokat bénáztam, de ami pozitiv ... (2013.09.12. 00:27) kertészkedés
  • kisvirag78: A málnalevél tea nem fogja megindítani a szülést, de ha végül beindul, akkor sokat segít abban, ho... (2013.08.08. 21:24) Szülés megindítása- bábapraktika
  • Pirimoricz: Nekem ma segítettek a babakocsit feltenni a buszra, és még üléssel is kínáltak. Fel kell ébreszten... (2012.12.01. 14:44) Meghívás

Linkblog

pár praktikusnak tűnő jótanács terheseknek, bevásárlás előtt

2010.11.24. 15:20 - Zsembibaba

Lehet, hogy amit most írni fogok, nem túl praktikus, de nekem annak idején még gyakorló anyukák is bizonytalan válaszokat adtak egyes kérdéseimre. Ezért most megkísérlem összegezni a tapasztalatokat azok számára, akik még nem vettek meg minden babaholmit, és tanácstalanul állnak a választék előtt. Ha még eszembe jut valami, bővítem a listát.

http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=9

Pelenka: Ha kisebb a gyerek, kezdetnek a Liberó és a Háppy jó. Minőségileg is nagyon jók, méretben is. A Pampers nagyobb méretet gyárt, hiába van azonos kiló ráírva. A Pampers 4 kiló körüli (feletti) újszülötteknek jó. Ennek is remek a minősége. A többivel nem érdemes kezdeni a közös életet. Lehet kísérletezni, ha már a gyerek rendesen eszik 8-10 hónapos kortól), én is megtettem, de az ár csökkenésével a minőség is csökken. Kezdetben a piros popsi garantált az olcsó termékeknél, és a kipisilés veszélye (vagyis a ruhacsere mennyisége is) nő.

Textil pelus: 20 db, erősebb szövésű, nem a legvékonyabb. Elnyűhetetlen, és mindenre jó. Gyerek alá tenni, fölé tenni, letörölni, felszárítani, alkalomszerűen cserepelus helyett, vagy törölköző helyett. Használatának csak a kreativitás szab határt. A vékony sem rossz, de összehasonlíthatatlanul jobb a vastag.

Kiságy: Nagy legyen, és három fokozatba tehető. Sokáig elég. Ráadásul derék kímélő is a három fokozat. Ha össze van szerelve pelenkázóval, az nem feltétlenül praktikus. Ha nagyobb a gyerek, könnyebb egy külön álló szekrényt csinálni a pelenkázóból, ha nincs az ággyal közös lapja. Jobb ha nem szines, így nem lesz mit fogzáskor lerágni a gyereknek. Ne tegyük ablak alá a kiságyat, mert a baba tüsszöghet attól a kevés hidegtől is, ami az ablaküvegen beáramlik.

Pelenkázó asztal: Nyitott polcrendszerre szavazok. Minél nagyobb polcfelületettel. Könnyű mindent oda pakolni, később pedig könnyen elérhető, remek játéktároló. A zárt szekrényes is jó, de pelenkázásnál akkor vagy minden kellék a baba nyakába kerül, vagy nyitogatni kell az ajtót, ami biztosan útban lesz előbb-utóbb.

Matrac: Pénztárca kérdése. A miénk szivacson nőtt eddig. Nem panaszkodott. Kókuszmatracot életében nem látott.

Ágynemű: Lepedő kell. Párna, paplan nem kell egészen ovis koráig. Hálózsák az mindig kell. Nem tudja lerúgni magáról. Kettő vékony és kettő vastag. Sajnos ezek minden méretben szükségesek. Érdemes még beszerezni vékony és termo plédet, ezekből is kettőt kettőt, hogy ha az egyik koszos lesz, legyen másik. Nem érdemes a legkisebbet megvenni, de persze a felnőtt méret sem praktikus. Valahol a kettő között. Ikeában lehet aránylag kicsi felnőtt takarókat venni, amik vastagok. A vastag takaró jó pl. télen, mikor a gyerekülésben (autóból kiszállva) nem tudja felöltöztetni az ember a babát, de csak pár lépést kell vele tenni a bejáratig, vagy betakarni vele a lábát a babakocsiban. A vékony nyáron jó, amikor meleg van, de a pici mégis úgy tűnik, hogy fázik. Vagy csak úgy alá teríteni. A vékony mindig legyen pamut. Amíg pici a baba nagyon hasznos, de amint mászkálni kezd, a vastag marad előtérben.

Mikróba tehető sterilizátor: Nagyon sokáig használja az ember, és bár drága, megéri megvenni. Gyorsabb és kényelmesebb mint a főzögetés. Érdemes lemérni a mikró belsejét, mielőtt boltba megy az ember. Mi nem vettünk cumimelegítőt, a légzésfigyelőt nem használtuk végül, és más komolyabb kütyüt sem vettünk. Mérleget kaptunk kölcsön, de csak hétvégéken tettük rá a gyereket, igaz a mienk egészséges volt.

Cumi: Legyen jól látható rajta a mértékegység. Legyen aránylag széles szája, a moshatóság miatt. Legyen a cumirészén a luk a tetején a cuminak, ne az oldalán, mert így sötétben sem rontod el, hogy melyik felét érdemes a gyerek szájába dugni. Ha kerek a gumirész, annál jobb. Bár ez reklám, a Avent ezeknek a szempontoknak tényleg megfelel, de mi kipróbáltuk a Nukot (nem annyira praktikus, bár nagyon szép) és a Mam-ot is. A Mam elég jó volt, de pl itt Ambergben nem lehet kapni ilyen terméket, csak Nukot.

Cucli (amit csak rágni lehet): Legyen piros. Sötétben, így könnyebb megkeresni a kiságy bármely szegletében, ha a gyerek bőg utána. Bár nagyon kellemesnek tűnnek a cuki figurás átlátszó cumik, egyszerűen észrevehetetlenek, amikor félálomban a félhomályban kotorászik az ember utánuk.

Fürdőlepedő (törölköző): Bár drágának tűnik, a nagyobb méret a praktikus, mert azt nem növi ki már egy évesen. Mi csak kettőt vettünk, de elégnek bizonyult.

Előke: Bár nagyon szépek a textil előkék, átáznak, és lehet átöltöztetni a gyereket. A félig nejlon, félig textil jól bevált, minél nagyobb, annál jobb. Nem vagyok az ujjas változat híve, szerintem az bonyolult. A sima nejlontosat amin kosárka is van, én túl merevnek találtam evés során. Mi kaptunk, de egyszeri használat után sosem sikáltam le róla az ételt, mert ahhoz meg túl könnyen mozog, szóval kidobtam.

Ha kötős az előnyösebb, mert nem vásik el a tépőzár, és nem lesz sokkal bővebb, mint kellene. Macerásnak tűnik, de valójában nem az.

Kiskanál: Már 3 hónapos kortól oda lehet neki adni játszani. Alapkellék. Nekünk az a kedvenc, aminek gumis a széle, és csak a közepe, meg a nyele műanyag. Ebből is az, amelyiknek egyenes a nyele, és kicsi, de mély a kanalazó része. Erre jobban ráragad a pépes étel, és a mélysége miatt van rá esély, hogy az egyedül evéseknél a szájába is jut étel, nem csak a hasára. 

Kistányér: Bármilyen műanyag edényke megfelel, de a gyerekeknek gyártott azért jobb, mert az átlag műanyag tálkákhoz képest nehezebb, így nehezebb leverni is az asztalról.

Babafésű, babakefe: Puha szőrkefénk volt, van, jókat játszunk vele még mindig, és jelenleg is ki lehet vele simogatni Dida haját, mert egyenlőre fésülni még felesleges. De gondolom ez attól is függ, hogy mennyire erős szálú a gyerek haja. A miénknek puha szállós haja van.

Játékok:A kiságyra szerelhető forgós játék nagyon hasznos. Gyakran pelenkázáskor is bevetettem, és sokkal gyorsabban ment minden. A hűthető rágóka nekünk nem vált be. A mienk szívesebben rágott minden mást. Egy plüssállat sem rossz, nem baj, ha akkora, mint a gyerek, de legyen egy-kettő kicsike is. Nálunk a kulcstartós figurák egészen mai napig közkedveltek.

Mellszívó:Ha sok a tej hasznos. Én kölcsön kaptam egy kézi pumpásat. Jól működött, de a csuklóm nem nagyon bírta. Ha lesz még egy baba, megpróbálok egy motorosat venni.

Orrszívó: Néha jól jön. A porszívóra szerelhető változat teljesen megfelelő. Persze van, hogy az ember hajnali háromkor használja, ami kellemetlen, de működik. Jelenleg Dida egyedül is ki tudja vele szívni az orrát. Bár mi azt hiszem hamarosan áttérünk a papírzsepire.

Krémek: Gyógyszertári popsikrém remek, amíg a gyerek nem eszik sok szilárdat, utána pedig lehet a bőrére kenni, ha száraz. Ha már eszik rendesebben, a popsijára mi Sudocremet teszünk. Még sosem volt gond kicsípett popsival azóta. A kórházban adtak egyébb termékmintákat is, de egyik sem vált be. Fürdetéshez a mai napig a gyógyszertári krémet használjuk, meg persze játékhoz a színezettet, és hajmosáshoz Bebe terméket. Ez a Bebe roppant drága, de hajmosáshoz, koszmó ellen remek, és nagyon sokáig elég. Kb egy évig. A gyógyszertári keverékeket a gyerekorvos írja fel azon a napon, amint kijött az ember a kórházból. Vagy egy nappal később.

Kiscipők: Ha talál az ember lánya nagyon olcsón mondjuk bárányka fejű otthoni cipellőt, akkor 18-as mérettől felfelé vegyen meg több méretet. Dida még mindig fel akarja húzni a báránykás cipőjét, de már csak a fél lábára megy fel. Mondjuk ezek a számozások praktikusak ruhacipő esetén: 18, 22, 25. Nagyobb valószínűleg nem lesz. Amíg nem mászik aktívan a gyerek, addig mindegy mi van a lábán, csak puha legyen és meleg. Ez kintre és bentre egyaránt érvényes. Vigyázni kell a gumis cipőkkel, hogy ne legyen túl szoros a gumi. Amint próbál a lábán megállni, elkezdődik a gumis talpú zokni szezon, és kintre a tépőzáras cipő szezon. Nehéz megmondani, hogyan válasszon a szülő jó cipőt rohangáló gyermekére, mi általában ráadjuk az összeset, és amiben a legkönyebben sétál, azt megvesszük, akár szép, akár nem. Mi nem vagyunk bentre keménytalpú cipő pártiak. Dida bizonytalanabbul mozgott a szandálban, és a cipőben meg beizzadt. A legtermészetesebb, ha a talpán jár, ezért nekünk a gumis talpú zokni bejött. Nem csúszik meg benne, nem izzad bele, és a talpán jár, semmi külső hatás nem deformálja a lábát.

Kisruha: Az első két hónap kedvenc darabjai azok a body-k voltak, amiket ki lehetett teríteni a pelenkázóra, aztán csak rá kellett borítani a gyerekre, és összepatentolni rajta. Semmi fejen átdugás, húzás-vonás. Ugyanez a pulcsikkal. Ahogy egyre erősebb a gyerek, úgy válnak éppolyan hasznossá a többi féle ruhák.

Szoptatós melltartó: Szülés előtt nem érdemes megvenni. Mert változik a méret. Utána meg nem érdemes megvenni, mert használhatatlan. Nekem nagy méretet kellett vennem, nem tartotta meg amit meg kellett volna. Soha többé. Pamut nagyi fazon tökéletes és ronda. Vígasztaló, hogy később már lehet szebbet is választani, ha már nem érezi magát az anyuka tejcsárdának. Sportmelltartó is remek, de nehezebb fel-levenni, mint a nagyi fazont. Kivéve, ha elöl van a kapcsa.

Hordozó kendő vagy kenguru? Amíg nagyon pici volt, kenguruban vittem. Nyáron beleizzadt, és fél évesen már kezdte kihízni. Vettem egy olyan kendőt, ami két textil karika. Ez nagyon kényelmesnek tűnt, bár ekkor már Dida tudott ülni. Az enyém állíthatós, így ahogy nő a gyerek, vagy attól függően milyen magas ember használja, lehet változtatni. Szerintem a sima kendő, amit kötözgetni kell, nagyon macerás, és egyedül, segítség nélkül felvenni elég bonyolult.

Babakocsi: A miénk egy terepjáró volt. Nagy, nehéz, és mindenféle pozícióba állítható. Menetirányba nézett. Amíg Dida nagyon pici volt, magamon hordtam. Amíkor nehéz lett, de még kisebb volt, jött a babakocsi. Szerettem, de komoly izommunka volt tolni. Nem lehetett teljesen sima vízszintesre tenni, ami azért volt jó, mert a gyerek nem nézett közvetlenül a vakító napsütésbe. Később, mikor ülni tudott, szívesen nézelődött benne. Szerintem a gyerekek java nem az anyját akarja nézni séta közben.

Amikor elég jól ült, mászott, könnyű babakocsira váltottunk. A legkisebbre, legkönnyebbre. Imádom. Ajánlott hozzá esőköpenyt venni.

Kórházi csomag:

Itt van egy igen bő lista:http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=9

Amiről én még az elején ki,húznék pár dolgot, majd később kiegészítem még pár dologgal. 

Amit nem használtam a kórházban a listán lévőkről: hasleszorító, bimbóvédő, kiemelő, fertőtlenítő szer, törlőkendő, homeopátiás szerek. Szülés alatt nem kívántam enni, zenét hallgatni, olvasni, fényképezni. Óra volt a falon. Evőeszközt lehetett kérni a nővérkétől. Nem vittem be cuclit a gyerek szájába, és kis zoknit a kezére. 

Érdemes a kórházat még időben megkérdezni róla, hogy adnak-e kisruhát, pelust, popsitörlőt, köldökápolót, mert ha igen, feleslegesen sok helyet foglalnak el a bőröndben. Ha adnak minden ilyesmit, elég egy ruhaszettet vinni, amiben majd hazaviszed a babát.

A neten remek listákat lehet találni. Ettől függetlenül érdemes lakóhelyhez közeli kórházat választani, mert mindig lesz valami, ami még hiányzik. Érdemes bevinni a csomagba Bepantent, amit a listákba nem írnak bele. Ez nem az anyának, hanem a babának hasznos. Az én gyerekem szétszáradt a kezén és a lábán, de szinte véresre repedt a bőre. Állítólag ez normális. Biztos nem jó érzés neki, de ha bekeni az anya Bepantennel, akkor hamar javul a helyzet, és az nem is árt  a babának, ha lenyalja. Ha kisebesedne a mellbimbó, arra is lehet kenni.

Szintén hasznos egy kistakarót és egy kissapkát is bevinni a csomagban a gyereknek. Bár mi kaptunk kórházi kistakarót, nem volt elég, Dida sokkal nyugodtabban aludt, mikor még egy takarót tettem rá, és még sapkát is. Egyszerűen fáznak. Nem csoda, 37 fokból kikerülnek a 24-be.

Két mackónadrág is hasznos, meg egy olyan utcai nadrág, amiben haza lehet menni. Ez a nadrág nem lehet a terhesség előtti méret, mert az kicsi lesz, amíg a has fala teljesen vissza nem húzódik, de az a terhesnadrág, amivel szülni megy egy asszony, biztosan bő lesz. Talán a terhesség 4-5. hónapjában hordott nadrágokat érdemes újra elővenni. Feltételezem, a zokni szükségességét már említenem sem kell.

Akik érzékenyek a légkondira, huzatra, mindenképp vigyenek magukkal fejkendőt, mert a kórházi folyosók általában huzatosak.

Nagyon fontos kellék a ricinus vagy egyéb hashajtó olaj. Ugyanis szülés után hajlamos a szervezet leállni, viszont ha nem jön ki a dolog egy-két napon belül, akkor az igen fájdalmas emlékeket okozhat. Érdemes három evőkanállal bevenni a szülés utáni napon belőle. Akik nem bírják csak úgy lenyelni, joghurtba, tejberizsbe keverhetik.

Ha marad idő unatkozni a három nap alatt a kórházban, akkor nem árt némi olvasni való, de nekem nem sok időm maradt ilyesmire.

Szüléshez: Mindenképp érdemes egy liter teát (édeset) és egy liter sima ásványvizet bevinni. Az ember sosem tudhatja, mikor melyik esik jobban neki a szülőszobában.

 

Mosás: Mindenkinél másként van, vannak erősebb gyerekek. A miénk nem bírta a mosószert, a babáknak valót sem, ezért egyszer kimostam mosószerrel (a felnőttel) a ruháit, és egy rövid programban sima vízzel még egyszer (30 percessel). A mi gyerekünk bőre tele lett kis piros kiütéssel a mosószeres ruhától. Eza probléma elmúlt kb. az első fogak kijövetele után (4-5 hónaposan).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelenkabili.blog.hu/api/trackback/id/tr42470469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása