Pelenka, Bili

Ez az írás mementó minden leendő szülőnek. Önismereti tréning fiatal szülőknek és nosztaliga tapasztaltabb szülőknek. Lényege, hogy vidám perceket szerezzen mindenki számára. Bővebb kiadásban (még több humorral) megrendelhető könyvként a blog írójánál.

Friss topikok

  • Zizifull: Valóban nem haszontalan, ha beteg a gyerek, és szüksége van rá, hogy figyeljék. Azonban egészséges... (2014.02.26. 09:22) haszontalan babaholmik listája - kiegészítés
  • Zsembibaba: Sajnos, paleo ide vagy oda, azokat az ételeket amiken felnőttem ( palacsinta, madártej) akkor is r... (2013.12.04. 03:21) paleo diéta
  • Zsembibaba: @babcica: Köszi a tippet, mostanra sokat tapasztaltam saját bőrön. Sokat bénáztam, de ami pozitiv ... (2013.09.12. 00:27) kertészkedés
  • kisvirag78: A málnalevél tea nem fogja megindítani a szülést, de ha végül beindul, akkor sokat segít abban, ho... (2013.08.08. 21:24) Szülés megindítása- bábapraktika
  • Pirimoricz: Nekem ma segítettek a babakocsit feltenni a buszra, és még üléssel is kínáltak. Fel kell ébreszten... (2012.12.01. 14:44) Meghívás

Linkblog

haszontalan babaholmik listája - kiegészítés

2011.03.18. 20:03 - Zsembibaba

 

Volt olyan leendő anyuka, akinek az a furcsa kérése volt, magyarázzam el, miért haszontalanok az alábbi holmik, amiket a boltok a gyermekek és anyukák számára gyártanak.

Saját tapasztalataim alapján igyekszem eleget tenni kérésének.

 

farmer, és egyéb nem rugalmas anyagú, illetve műszálas ruhák

Az első fél évben, mikor a kicsi izmai még annyira gyengék, hogy ülni sem képes, az öltöztetés nehézkes. Ezért a rugalmatlan anyagokat felhúzni a popsijára, illetve a fején keresztül rángatni sokkal macerásabb, mint egy rugalmas sztreccspamut ruhácskát, amikből szerencsére hatalmas a kínálat a piacon. A műszálas ruhákról talán mondanom sem kell, hogy irritálják a bőrt, különösen a kisbabák igen érzékeny bőrét.

hűthető rágóka

Nem én vagyok az egyetlen anyuka az ismerősi körből, aki kapott, vagy megvette ezt a csodát, amikor jött a gyerek foga, és sírt a fájdalomtól, valamint a szájában turkált. Ilyenkor lelkesen a kezébe adtuk gyermekünknek a hűtött rágókát, amit ők szinte kóstolás nélkül elhajítottak, és sokkal szívesebben vették a kezükbe, szájukba a fakanalat, kiskanalat, saját ujjukat, a plüssjáték fülét, vagy éppen a rendkívül kemény, de a nyáltól lassan szétmálló babakekszet.

 

mózeskosár

Általában ez a darab nem köthető be az autóba, mint az autós ülés, és csak kézben "lóbálva" lehet cipelni, ami nagyon nehéz már az újszülött három kilójával is, nemhogy később. Ha cipelni kell a babát, minden nő inkább a testéhez simítja valami eszközzel, vagy négy kerékre  fekteti (babakocsi). A testhez simítás (hordozó kendő, kenguru, stb) nagy előnye, hogy a babát nyugtatja, könnyebb cipelni a súlyát, és a villamoson sem kell azon gondolkodni, hová tegyem a gyereket. Otthon pedig általában a gyerekek nem szeretnek benne feküdni, mert nem látnak ki belőle, ezért sokkal szívesebben fekszenek az ágyon, vagy egy meleg pléden.

Pelenka kifogó

Ez valójában nem más, mint egy nagyobb  méretű pelenka. Ez az a dolog, amivel fürdés után felitatjuk a babáról a vizet, majd áttesszük a törölközőjére. Már akkor is eltűnődtem hasznosságán, mikor használtuk. Igaz, hogy egyből felszívja a nedvességet, de utána azonnal le kell venni róla a babát, mert csurom víz lesz. Ezek után a törölköző viszont teljesen száraz marad.

Légzésfigyelő készülék 

Nem merem azt állítani, hogy teljesen haszontalan, főleg, ha gond volt a babával szüléskor, de a mienk egészséges volt. Mi aggódó szülőkként vettünk egyet, és be is üzemeltük. A gép úgy működik, hogy ha nem érzékel mozgást magán, akkor sípol. Ha leveszed a gyereket róla, pár másodperc múlva sípol. Hogy ne sípoljon meg kell nyomni a gombot. Ha visszatetted a gyereket, újra meg kell nyomni egyszerre két gombot. Már nem emlékszem, lehet, hogy fordítva. Körülbelül a tizedik hajnali szoptatás után is elfelejtettük megnyomni a gombot. Körülbelül ekkorra lett elegünk belőle, hogy már tizedszerre sípol, és riaszt meg mindenkit a családban. Ezután kivettük, és nem tettük vissza többé. Nem kellet többé azon gondolkodni olyan állapotban, mikor a szánkon csak annyi jött ki "öeöeblü" ahelyett hogy "aludjál, ne sírjál, nincs semmi baj", hogy melyik gombot és hányszor kell megnyomni.

babakocsira való napernyő

Mivel a nyári sapka általában napellenzős, és másfél-két éves korig ajánlott sapkát tenni a gyerek fejére nyáron is, ezért a napernyő értelmét veszíti.

 

járóka

Van, aki szereti, de inkább nagy házban élőknek hasznos. Kislakásban értelmetlenül foglalja a helyet és korlátozza a gyerek és a szülő mozgását egyaránt. Anyáink szerint a járóka rácsában kapaszkodva tanul meg állni, járni a gyermek, de valójában bármibe kapaszkodva megtanul járni, ha eljön az ideje. Van aki arra használja, hogy beteszi a gyereket a "rácsos megőrzőbe" amíg főz. DE ha rálát a szülő a gyerekre főzés közben, akkor ismételten szükségtelen.

baldachin az ágy fölé

 Nagyon szép. És azon felül? Semmi. Elveszi a ki- és belátást az ágyból és -ba.

játszószőnyeg

A földön egy vastag pléd, és az a sok játék és egyéb háztartási eszköz, amit a babának adhatunk éppen elég élmény a gyereknek. Amíg nem tud forogni és csúszni a kicsi, addig meg elnézegeti a szülőket, ahogy sétálgatnak a lakásban, hallgathat zenét, és az sem árt, ha a szülő időnként veszi a fáradtságot, lefekszik a gyereke mellé, és fölé tartja a játékot, miközben mesél róla. Vagy csak hülyeségeket gügyög. Ez utóbbit figyelemnek és szeret nyílvánításnak is nevezik. (Szingliknek is bátran ajánlom Vekerdy Tamás előadásait a youtubon gyereknevelés témában. Stand up comedy-nek is beválnak.)

 

szobahinta

Ismét valami, amire igazából nincs szükség, viszont jó drága.

 

bébikomp

Kifejezetten káros. Ezt a gyerekorvosunk mondta. Bár a gyerek sokkal látványosabban fog a lakásban mozogni, ha beletesszük, valójában hátráltatjuk abban, hogy az izmait megfelelően erősítse. Ebben a kompban számos izmát egyáltalán nem használja, amit viszont mászás, csúszás, kapaszkodás közben igen.

 

pólya

Mi kaptunk kölcsön a családból, és azt mondták, könnyebb benne szoptatni. Nekem nehezebb volt. Azt is mondták, hogy a gyerek jobban alszik, ha a pólya körbeöleli. MI végül kisplédbe csavartuk, amiből ki tudta szabadítani a kezét, ha nagyon akarta, valamint könnyebb volt belőle kivenni éjjel, álmosan, mikor a drága összecsinálta magát és át kellett öltöztetni. Márpedig ilyesmi balesetek az első hónapokban gyakoriak.

 

popsitörlő-tartó doboz

 Ha kivettem a popsitörlőt az eredeti nejlon csomagolásból, és betettem a dobozba, kiszáradt. Ha a nejlonnal együtt tettem a dobozba, körülményesebb volt hozzájutni. Valamint, ha az ember egyik kezével a gyerek lábait fogja, a másikkal meg megkísérli közelebb navigálni a kendőt, és kiszedni a tisztulás ígéretét úgy, hogy közben a gyerek deréktól lefelé és időnként mi magunk is végtermékkel vagyunk beterítve, nos ilyen helyzetekben a dobozt néha szívesen kidobtam volna a csukott ablakon.

bébi mosószer a kisruháknak, ruhaöblítő

Sok újszülött az első három hónapban semmilyen mosószert nem bír a bőrén. Mivel az én gyerekem is kipöttyösödött, felkutattam a DM-ben a babáknak való mosószert, ami kétszer annyiba került, mint a másik, és a gyerek továbbra is kipöttyösödött. A megoldást az nyújtotta, hogy kimostam a ruhákat egyszer mosószerrel, egyszer sima vízzel a gépben. Igen, jól olvassátok, kétszer mostam ki, mielőtt szárítóra tettem volna. A pöttyök megszűntek.

 

spec. babalázmérő

 Engem komoly zavarba hozott a kínálat és forma széles skálája és a neten olvasott eltérő vélemények a termékek pontosságáról, ezért szőnyeg alá söpörtem a problémát. Mikor a lányom először lázas lett, éreztem a kezemmel, hogy olyan helyeken is forró, ahol máskor nem, majd bedugtam a mi felnőtt digitális mérőnket a hóna alá, és lefogtam. Az eredmény fél perc alatt megvan, és kielégítő. Most, hogy két éves, ő maga is szépen tartja a hóna alatt a hőmérőt, és izgatottan várjuk, hogy a számok ne mozogjanak tovább.

kozmetikum szett

 Fogalmam sincs mire való a sok kütyü a kistáskában. Nekünk a kisolló és a porszívóra erősített orrszívó, esetleg fültisztító pálca bőven elég kozmetikázás volt.

párásító gép

 Egészséges gyereknek nincs rá szüksége. Ha száraz a lakás, akkor párologtató edényt lehet tenni a radiátorra.

mosdószivacs, mosdókesztyű

A gyerekeknek vékony a bőrük, és amíg nem mennek ki a játszótérre bogarat gyűjteni, nem is lesznek vakarni valóan koszosak.  Még csak nem is izzadnak olyan rémesen, mint a felnőttek. Így aztán mi puszta kézzel kentük be fürdető krémmel, majd kis pohárral leöntöztük róla a krémet. Ez a krém egyben táplálja is a bőrét, így, mivel nem dörzsöltük le róla, nem kellett testápolóval kenegetni.

ujjra húzható fogkefe (ínymaszírozó)

 Lásd feljebb a hűthető rágókánál.

cumitartó tok

 Nem tudom mire való, nekem a táskámban volt egy rekesz (zseb), ahova a cumit tettem, és a táska télen melegen is tartotta, sosem volt jéghideg.

vízhőmérő

 Bár a felnőttek forrón szeretik, azért azt érezzük az állítólag rengeteg idegvégződést tartalmazó ujjainkkal, hogy a fürdővíz kellemes meleg, forró, vagy hűvöskés-e. Ha valamiért mégis meleg lenne, akkor a baba tiltakozik, amint a lábát belelógatjuk. 

körömcsipesz

 Nekünk csak kisollónk volt. Én rettegtem tőle, hogy azokba a hernyónyi ujjacskákba belecsippentek, mikor a szinte láthatatlanul vékony körmeit vágom. A baba-olló veszélytelenebbnek tűnt. Szerintem egyáltalán nem feltétel, hogy hajunk szálait megőszítve küzdjünk az unatkozó babával, hogy engedje levágni a 10. körmét is. Ráér egy-két órával, vagy nappal később is befejezni a csinosítást.

spec. pelenkatároló kuka

A pelus nyáron rettentő büdös, de a pelusnak szánt kukát nem praktikus a pelenkázótól messze tenni. Megoldás: kicsi, billenő tetős kuka, aminek tartalmát este apuka szépen kiviszi a nagy konténerbe, vagy kerti kukába. Kakis pelusoknak ajánlott pici zacskókat tartani, amikbe a pelust belepottyantva és megkötözve csökkentjük a szagélményeket. Nekem általában konyhai (szendvicstároló) nejlonzacskóim vannak, vagy kisméretű tescos zacskók.

 

fürdető szappan, testápoló krém, babaolaj

 A boltban kapható termékek az első fél évben, de akár egy évben is irritálhatják a baba bőrét, vagy eltömítheti a pólusait. Nem kívánok megnevezni, de még a szuper illatmentes, hűdemárkás babaápoló is ki tudja verni a gyereket és nálunk a biztosítékot. A gyerekorvos nem véletlenül ír fel gyógyszertári készítményeket, amik ráadásul olcsóbbak is. Eddigi legbiztonságosabbnak a Bebe márkát tartom, de ez méregdrága. Főleg patikában kapható termék.

hajmosó karika

 Eleinte nem volt gond nem a szemébe önteni a vizet, később a tenyerünkkel letakartuk a szemöldökét, még később sírt kissé hajmosáskor (mi meg tenyérrel letöröltük a víz nagyját az arcáról, szeméről), mostanra viszont tűrve tűr. Ha sír, lehet neki vízhatlanító varázsnótát is énekelni, ez általában még hasznosabb, mint a hajmosó karika.

biztonsági fürdető (hogy ne kelljen a vízben tartani a baba fejét)

 Félősek vegyék meg. Mindenki más pedig tegyen textil pelust a kiskádba, és nyúljon a baba hóna alá fürdetés közben. Érdemes minél előbb csúszásgátló szőnyeget venni a kádba, mert egy átlagos fürdetőkádat a baba 4 hónapos korára kinő. A biztonsági fürdetőt meg még előbb kinövi. A szőnyeg viszont kelleni fog még 4 éves korában is, mert ezek a gyerekek amint megtanulnak állni, fel fognak állni a kádban, és amint megtanulnak ugrálni, ugrálni fognak. Szőnyeg nélkül viszont nem sokáig fognak ugrálni, mert a kád szélén betörik a fejüket, ahogy elcsúsznak.

fürdőköpeny

 Nos, miután megtöröltem a gyereket, és meleget csináltam az alvás előtti játékra kijelölt szobában, nem tudom mi végre tegyem rá a köpenyt. Fürdés után Dida pucér, amíg hálóruhát nem kap.

illóolaj

 Bármiféle olajat tenni a baba bőrére irritáló lehet. Talán, ha beteg, jól jöhet a szoba levegőjében, de még sosem volt rá szükség.

szekrényzár

 Két ha kell ahhoz, hogy ne kelljen minden szekrényre zárat venni. Nem kell zár, ha egy méteres magasságig semmi vegyszert, kést, üveget, stb-t nem tárolunk. Nem kell zár, ha következetesen mindig megtiltjuk a gyereknek, hogy hozzáérjen ehhez vagy ahhoz a szekrényhez, és ha megteszi, nem enyhülünk meg, hogy na jó, most az egyszer. Nem. Szekrény becsuk, gyerek elmegy a helyszínről, pont.

bébiőr

 Hasznos nagy házban, ha a szoba messze van a nappalitól, konyhától (mondjuk emeleten van). Kis helyen a csukott ajtón át is hallani, ha a gyerek felsír, illetve éjjel nyitva lehet hagyni az ajtókat, had szálljon a hang mindenfelé.

hintaszék

 Úgy is hívják, szoptató fotel. Anyukáknak. Kész vicc. Ha ülve szereted csinálni, bármely fotel jó. Én fekve szoptattam, mert akkor sosem volt baj, ha elaludtam közben.

baba kitámasztó párna

 Nem tudom miért kell a babát alváshoz kitámasztani. Ha valamiért mégis igényli, hogy valamihez hozzásimuljon, jöhet az alvós plüssjáték, ami akkora, mint az újszülött, és ölelgetheti évekig. Nekünk szamarunk van.

bugyi, ujjatlan felső (még nyárra sem! semmi spagetti pánt!)

 Az első bugyit kb 3 évesen fogja használni, mikor pelusmentesen tud élni. Ujjatlan felsőt csak pulcsi alá adok. Nyáron is rövid ujjú pólóban, ruhácskában van, hiszen a válla, orra ég le mindenkinek először, pláne egy gyereknek.

baba gyümölcslé, baba joghurt

A babagyümölcslében ugyan az van, mint a felnőtteknek szántban. Elolvastam a csomagolást.  Különben is azt mondják az okosok, a gyerek igyon cukormentes gyümölcsteát. A védőnőm javaslatára az első tejtermék a natur joghurt volt. A hűtőpultból. Mikor már elég idős volt hozzá, hogy tejtermékeket fogyasszon, kapott gyümölcsöset is. A hűtőpultból. De persze miért is ne készítenének baba-joghurtot, ha eladható?

étel melegítő gép

 Nekem is volt étel melegítő gépem. Úgy hívták forró vizes tálka.

gyermekülés kiegészítők autóba

 Mi egy kis szatyor változatos gyerekjátékkal és kézbe vehető kajával szoktunk utazni, meg egy pléddel. A gyártók szerint egyik sem minősül gyermekülés kiegészítőnek, de biztos vagyok benne, hogy tévednek. Ami viszont valóban gyermekülés kiegészítő és hasznos, az az árnyékoló az ablaküvegre.

szoptatós melltartó

Az én méretemet már nem tartotta meg, és fájt a mellem, ahogy húzta a gravitáció. Valamint csatolgatni kellett ki-be. A nagyis pamut melltartómat viszont csak félrehúztam, majd vissza, és még tartott is. 

szoptató párna

 Állítólag segít tartani a gyereket az ölünkben, de én a fekve szoptatásra szavazok. Azokhoz a helyzetekhez, mikor nem lehet fekve etetni, viszont túl nagy. Nem fér be könnyen a váltásruha, cserepelus, cumi, és csörgősjáték mellé.

 

Babamaszírozó állatfigura Az meg mire jó? És mi van a kéznyújtotta testi kontaktussal? Nyálfogó kendő Mi előkét kötöttünk a nyakába, vagy kicsi kendőt arra a pár napra, amíg kellett. Borostyán nyaklánc fogfájásra Biztosan van aki hisz benne, én inkább a rágható fakanálban és fájdalomcsillapítóban hiszek. Fülbevaló kisbabáknak Majd, ha nővé érik eldönti, akar-e lukat, addig meg nem adom meg az esélyt, hogy elveszítse a fülbevalót, vagy véletlenül kitépjék oviban a füléből. Színes-szagos, figura formájú tusfürdő Miért kellene terhelni a gyerek bőrét plussz vegyszerekkel, mikor rengeteg játékot lehet a kádba vinni. Elektromos, állatmintás zúnyogriasztó Mivel azonnal megfájdul a torkom és bedagad a garatom az ilyesmitől, ezért én inkább a bizonyos számú, szúnyoghálóval ellátott ablakot részesítem előnyben, és nem merem kipróbálni gyerekszobában.

A bejegyzés trackback címe:

https://pelenkabili.blog.hu/api/trackback/id/tr542751044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2014.02.05. 18:54:47

A légzésfigyelőre ne írjuk már, hogy haszontalan, mert a végén még valaki el is hiszi, hogy az. Rendeset kell venni belőle, az nem riaszt feleslegesen.

Zizifull 2014.02.26. 09:22:25

Valóban nem haszontalan, ha beteg a gyerek, és szüksége van rá, hogy figyeljék. Azonban egészséges gyermeknél nem érzem akkora jelentőségét, hogy több mint 10 ezer forintért megvegye valaki, aztán meg ne használja két hétnél tovább.


süti beállítások módosítása