Pelenka, Bili

Ez az írás mementó minden leendő szülőnek. Önismereti tréning fiatal szülőknek és nosztaliga tapasztaltabb szülőknek. Lényege, hogy vidám perceket szerezzen mindenki számára. Bővebb kiadásban (még több humorral) megrendelhető könyvként a blog írójánál.

Friss topikok

  • Zizifull: Valóban nem haszontalan, ha beteg a gyerek, és szüksége van rá, hogy figyeljék. Azonban egészséges... (2014.02.26. 09:22) haszontalan babaholmik listája - kiegészítés
  • Zsembibaba: Sajnos, paleo ide vagy oda, azokat az ételeket amiken felnőttem ( palacsinta, madártej) akkor is r... (2013.12.04. 03:21) paleo diéta
  • Zsembibaba: @babcica: Köszi a tippet, mostanra sokat tapasztaltam saját bőrön. Sokat bénáztam, de ami pozitiv ... (2013.09.12. 00:27) kertészkedés
  • kisvirag78: A málnalevél tea nem fogja megindítani a szülést, de ha végül beindul, akkor sokat segít abban, ho... (2013.08.08. 21:24) Szülés megindítása- bábapraktika
  • Pirimoricz: Nekem ma segítettek a babakocsit feltenni a buszra, és még üléssel is kínáltak. Fel kell ébreszten... (2012.12.01. 14:44) Meghívás

Linkblog

baba helyes kézben tartása, felemelése

2011.07.23. 20:49 - Zsembibaba

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/32.-hogyan-fogjuk-a-babat-baba-csalad-szules-w6M0e8zjZ8gB50MO#b

http://szh.ro/archivum/offline/cikk/64441/xviii-evf-185-szam

Most, hogy megszületett az első kisbaba itt a baráti körből, természetesen megindult a látogató dömping. Mindenki ráveti magát lelkesen az új jövevényre. Ez az élmény eszembe juttatta, mikor Dida megszületett, akkor is ez volt, csak akkor én voltam az anyuka. Látogatódömping, mindenki jujdecuki, tapitapi, puszimuszi, és társaival közeledett a külvilághoz még nem szokott jövevényhez, legtöbbször kézmosás és bármiféle csecsemővel kapcsolatos előélet nélkül.

Eszembe jutott, hogy már az is elég kellemetlen, hogy én rosszul tartom, (illetve nem tartom a gyerekem fejét,) de hogy még 20 másik ember is, na azt egy anyai szív nehezen bírja ki. Otthon a védőnő csak annyival riogatott, ha rosszul fogom, akkor kitörik a nyaka, de minimum izomrostszakadása lesz. Hát ennél horrorisztikusabbat nem is lehetne mondani egy tapasztalatlan kismamának. Férfikörökben még páran elsütötték a poént, ha bokájánál fogod, nem csuklik hátra a feje.

Csak jóval később gondolkoztam el rajta, hogy nem, nem törik ki a nyaka, ha nem támasztom alá a fejét, de sok más kellemetlenség történhet vele, ha elszúrom. Vagy a kedves, túl lelkes vendég elszúrja a baba kézben tartását.

Pl. kitekergőzhet sírva az ember kezéből, és leeshet. Vagy, ha nem fogom a fejét, akkor hátra nyeklik neki, mint a pár napos pacsirtáknak (mellesleg nekik se törik ki a nyakuk, pedig az övék hosszabb), és a feleslegesnek ítélt, visszaböfizett tej visszaszivárog a légutaiba, vagy szétfolyik az arcán. Az egyik esetben veszettül köhög szegény, fulladozik, a másikban meg iszonyú gusztustalan. Az is előfordul, hogy ugyanez a böfi közben hátracsukló fejű gyerek nemes egyszerűséggel visszanyeli a kikívánkozó levegőt, aminek később ordítás és hasfájás, anyukának meg hajtépés és nem alvás jut.

Miután mindezeket megtapasztaltam, rájöttem, a védőnők is titkolóznak időnként, amiért nagyon is nehezteltem rájuk, így elkezdtem a neten felkutatni a többletinformációkat.

Sajnos még a fenti két link sem tökéletes, de legalább közelebb visz ahhoz, hogy mit is kellene csinálni, még ha nem is mondja meg, miért.

Szerintem a videó kifejezetten kedves, a leírás viszont túl bonyolultan hangzik. Pedig nem másról van szó, pusztán arról, hogy a fej a legnagyobb része a babának, viszont a pocakban semmi izmát nem használja még statikus mozgáshoz (csupán gyors, lendületszerű, pár másodperces mozgásokhoz), így mikor kijön, az a két izom, a csuklyás izom és a legnagyobb nyaki izmok, amik tartanák a fejét, éppen olyan gyengék, mint minden más izma. Ezért is van az, hogy egy babának egy évig tart, mire annyira megerősödik, mint egy átlagos patás állat pár óra alatt. (Mindenki látta már, ahogy egy csikó/őzgida kipottyan, aztán két óra múlva már szalad az anya után.) Hogy segítsük az ösztönös reflexeit a babának (bélmozgás, lélegzés, nyelés, böfizés) az a dolgunk, hogy mi végezzük el azt a statikus erőkifejtést, amire az izmok nem képesek függőleges helyzetben, vagyis alkarunkkal a gerincét tartjuk, a tenyerünkbe meg a koponya alsó részét fektetjük (súlypont alatt).

A bejegyzés trackback címe:

https://pelenkabili.blog.hu/api/trackback/id/tr893092229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása