Pelenka, Bili

Ez az írás mementó minden leendő szülőnek. Önismereti tréning fiatal szülőknek és nosztaliga tapasztaltabb szülőknek. Lényege, hogy vidám perceket szerezzen mindenki számára. Bővebb kiadásban (még több humorral) megrendelhető könyvként a blog írójánál.

Friss topikok

  • Zizifull: Valóban nem haszontalan, ha beteg a gyerek, és szüksége van rá, hogy figyeljék. Azonban egészséges... (2014.02.26. 09:22) haszontalan babaholmik listája - kiegészítés
  • Zsembibaba: Sajnos, paleo ide vagy oda, azokat az ételeket amiken felnőttem ( palacsinta, madártej) akkor is r... (2013.12.04. 03:21) paleo diéta
  • Zsembibaba: @babcica: Köszi a tippet, mostanra sokat tapasztaltam saját bőrön. Sokat bénáztam, de ami pozitiv ... (2013.09.12. 00:27) kertészkedés
  • kisvirag78: A málnalevél tea nem fogja megindítani a szülést, de ha végül beindul, akkor sokat segít abban, ho... (2013.08.08. 21:24) Szülés megindítása- bábapraktika
  • Pirimoricz: Nekem ma segítettek a babakocsit feltenni a buszra, és még üléssel is kínáltak. Fel kell ébreszten... (2012.12.01. 14:44) Meghívás

Linkblog

Vélemények a szobraimról

2014.05.12. 03:44 - Zsembibaba

Régebben nagyon sziven ütött mások véleménye és gondolatai a szobraimról. Hogy mièrt? Mert végtelenül mély érzéseket tápláltam a munkáim irànyt. Mindegyik belőlem egy darab volt, személyiségem lapjainak teljes feltárása, és nem szivesen mutattam meg egyáltalán őket, nem szívesen tettem ki magam mások kereszttüzének. Ez már 5 éve volt. Ma már eljutottam odáig, hogy pusztán èrdekességnek vegyem a kritikát, és ne akarjak megfelelni az elvárásoknak, amiknek amugy sem tudtam. Kialakult egy egészseges szűrő.

ennek ellenére azt gondoltam , az ujrakezdés jegyében egész egyszerűen egy gyüjtő érdeklődésével összeírom a vélemènyeket. Mivel most már van öt új szobrom, melyek kissé inkább csak ujjgyakorlatok, egyfajta visszarázódás a valódi munkába.

Anyósom: ezek a szobrok csúnyák! Mièrt nem csinálsz valami szépet? Olyan jó ötleteid vannak, csak.....

Anyám: az emesén látszik hogy formálódik benned valami saját karakter, de miért olyan szomorú? olyan nehézkesen cipelii a "terhét"? A terhesség, a gyerek öröm. Miért nem festesz? Olyan jókat tudsz festeni! Csinálj kis szobrokat, az eladható....ja, hogy csak 30 cm? Csinálj még kisebbeket!

egykori rajztanárom: Csinálj még nagyobbakat! Ne aprózd el magad! Látszik hogy te értesz a szobrokba öszpontosítani a föld energiáit. Nagy mèretek! Ez ritka, ez valami egyedi, folytasd! 

Apám: a te mániád ez a földhöz kötöttség. Ez mondjuk jó. De a terhesség utáni nőnek legyen dominánsabb keze, kell a kontraszthoz. A lengedező mellek a valóságban is léteznek. Az a jó, ha minden masfele leng.

Férjem: Az Emese klassz, szobor. De miért lapos a háta? A többi is szobor. De a táncosnő...a kerek mellek jobban tetszenek mint a szélben lengedezők.

A műhelytársam: Toll! Néha meg csak meglepetten kacarászik. Többnyire egyből levagja mi a szobraim témája, és mindig jön kíváncsiskodni.

egy barátnőm: szeretem nézni ahogy dolgozol, olyan erős, karakteres vagy.

egy német barátom: minden apró rèszletet el tudtal nekem magyarazni, mi mièrt van úgy. Megértettem, miről szól, ès tetszik. Azt hiszem jók a munkáid.

a spanyol tanítványom: lerajzolhatom a terhessèg utáni nőt? Olyan fájdalmas és érzelmes.

Gyerekszáj

2014.04.24. 02:59 - Zsembibaba

Van az úgy néha hogy a dolgok igy meg ugy vannak.

zsuzska első, többszavas mondata: anya, gyerünk, együnk fagyit!

Paleo ujratöltve

2014.02.23. 05:42 - Zsembibaba

Cikkeztem már a paleo diétáról kb egy nyárral ezelőtt. Mert a 95 kiló az sok. És kellett valami lustaembernek való. Azonban most más szemszögből kell górcső alá vennem. A Zsuzska, életünk edzésben tartója, kiskora óta szenved. Mindenfele cipeltem már, senki se segített rajta, így kisérleteztem vele, diéták, javaslatok sorát próbálgattuk rajta, mondhatom azt, hogy különösebb eredmény nélkül. Közelítve a második életévéhez eljutottunk oda, hogy a hízlalási praktikák ellenére, a gyerek 9 kiló, kicsi, sovány, nyugtalan alvó, éjszakai ébrenlétektől szenvedő gyerek, és kezd idegrendszerileg is ilyesztő lenni az állapota. Ez volt a vég. Arra gondolni, hogy a gyerek szellemileg elmaradott, illetve defektes lehet bármilyen módon is, egy olyan családban, ahol se apai, se anyai ágon messzemenőkig nem volt ilyesmi, sőt, a diploma borítékolva van a születés pillanatától, hát, az maga a rémálom, pláne egy már zseniális nagyobb gyerek után. Végül ott tartottam, hogy bárkihez, bárhova elviszem, csak történjen màr valami. Így jutottam el egy speciális dietetikushoz, aki végül, ugy tűnik, segített.

Szó sem volt paleo diétáról. Anyai, és nagyon józan, pontos utasitásokat adott, nem olyan felhős blablát mint az orvosok java. Rengeteg élelmiszert kiiktattunk, mégis azt mondhatom, remekeket eszünk azóta, mióta Zsuzska hízókúrán van. Elloptam anyám vasi- zalai ételek című receptkönyvét. És láss csodát: rengeteg paleo, illetve paleosítható étel van benne.

Zsuzska nem eszik( hosszu lista fog következni):

Kenyeret, búzamagféléket, glutén mentes búzaféléket( hajdina, köles, és társai-puffad tőlük),tejtermékeket semmilyen szinten( vagyis tejpor tartalmú bébiételt, csokit sem), cukor tartalmú ételeket, keményítő tartalmú ételeket,vagyis kiesett a tészta, kenyér, süti, rizs, kukorica, bab, csoki, tojásfehérje, csonthélyasok( mogyorófélék), semmit, amiben tartósítószer van ( najó, néha azért virslit), bizonyos gyümölcsöket ( narancs, eper, málna, éretlenebb banán), fel se tudom sorolni hirtelen.

Említettem már a korábbi bejegyzésemben a sok külhoni élelmiszert, hát el lehet felejteni. Vettem ugyan dràga pénzért kókuszvajat, ami valóban jó, érdekes módon az epebántalmaimra is. Amióta abban sütünk ki dolgokat, nem olajban ( napraforgó, repce), azóta nem vagyok rosszul evés után. De az az igazság, hogy főleg a gyerek bőrére kenjük. Sütni zsírral sütünk. Igaz nem sültkrumplit, de minden mást igen. Mi többiek eszünk magvas kenyeret, vajjal. Ő nem. A margarint elfelejtettük. Zsuzska muffint eszik kenyér helyett. Ez a lusta emberek kenyere, sütije, mint rájöttem. Nem kell kenyeret dagadztani, keleszteni, mégis van mit enni. A liszt mentes muffin kényes dolog, de megfelelő recepttel finomságok sülhetnek ki belőle. A fő probléma azzal szokott lenni, hogy a tészta, rosszul elkészítve túl kemény, nem elég laza, vagy kifejezetten száraz, fujtós érzést nyujt.

Mit eszik hát a gyerek? 

Reggelire muffint, gyümölcsöt, vagy rántottát szalonnával, apámféle házikolbásszal, uborkát, paradicsomot kis virslivel, vagy sult hússal, mandula- kókusz- napraforgómagliszt keverékből készült palacsintát kakaóporral, gezstenyével, lekvárral, vagy gyümölcsökkel. Tízóraira gyümölcsöt, vagy 80 %- os kakaótartalmú, jó minőségű csokit ( érdekes, de van olyan amiben van E betűs számkód és tejszin is, de ha valóban odafigyelsz, akkor van amiben tényleg csak kakaópor meg kakaóvaj van kevés cukorral). Ebédre esszük a legjobbakat. Borsóleves, amit sárgaborsó vagy csicseriborsóliszttel sürítünk, kocsonyásan rezgő húslevesek, zöldséglevesek, sült husok zöldséges krokettekkel, krumplipürével, sült zöldségekkel, főzelékek napraforgómag liszttel behabarva. Uzsonnára jöhet az ami reggelire jó volt. Vacsorára az ebéd maradéka! Vagy töpörtyű friss zöldséggel, ha van éppen, mert itt a németek nem esznek töpörtyűt.

A tejtermékekről annyira leszoktunk, hgy csak én meg Dida iszunk tejet azt is csak az esti műzlinkhez. Mostanában a sajt is ránk romlik. Pedig régen nem volt olyan étkezés, amiből kimaradt volna. A liszt helyettesítése sok fejtörést okozott! Míg megtaláltuk a megfelelőt. Nagyon drágának tűnnek ezek a természetgyógyász boltban árult lisztek, de meglepően sokáig bírják. Egy kiló cukorborsóliszt nekünk két hónapra elég volt. Ugyanigy a napraforgómagliszt! A mandulaliszt is. Rájöttem, hogy felesleges kókuszlisztet venni, mert a sima kókuszreszelék is olyan. A xillit nagyon drága, de az is kihúzta két hónapig, igaz másfél üveg méz is elfogyott közben.

Kedvenc édes muffinunk receptje igy néz ki: 100 gr kókuszliszt, 100 gr napraforgómagliszt, 50 gr mandulaliszt, xillit, vagy méz, egy cs. Sütőpor, két tojás sárgája, 3-4 db reszelt alma( az almától lesz puha a tészta, nem pedig kacsadobáló kavics), izlés szerint mazsola/ gyümi/ kakaópor/ csokidarab vagy fahéj.

A kis nyamvadt lányunk napi egy evőkanál zsir bevitellel, magneB 6- tal, c vitaminnal, uj étrenddel hízott másfél kilót gyors ütemben és nőtt több mint egy ruhaméretet október, november, vagyis két hónap alatt. Szellemi képességei ugrásszerűen, mondom ugrásszerűen javultak, plusszterápia, spec. Fejlesztő torna, logopédus és egyêb ( bocs a kifejezésért) kutyafasza nélkül, pusztán azzal, hogy én játszom vele itthon.

Ééés én nem hiztam egy grammot sem.

Plussz 6 fok, napsütés

2014.02.23. 05:42 - Zsembibaba

Ez a csoda. Tegnap plusz hat fok és napsütés vala, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem hagytam hogy Zsuzska ágyban aludjon, rohamtempóban beléjük lapátoltam az ebédet és kimentünk. Kavicsot dobálni, mohát szedni, meg egyáltalán. Ami egy négy êvesnek eszébe jut. A parkba lesétáltunk, Zsuzska aludt, én KÖNYVet olvastam, Dida meg elfoglalta magát. Ez a csoda! Imádom ha süt a nap, akkor minden olyan nyugodt.

Zsuzska betegsége, rossz jelek

2014.02.23. 05:40 - Zsembibaba

Egyértelmű, hogy egy általános orvos nem veszi èszre, mi a baja a lányomnak. Vívom a harcot a német gyerekorvossal. Mindhárommal. A fiatal dokival már nem is veszkődöm, mert teljesen süket és tapasztalatlan. Az idős házaspár odafigyel, de nem nagyon èrti, hogy miért aggódom. Nem jut eszûkbe semmi új, amit ne hallottam volna. Visszadobták a frühfölderungos kérèsemet is, pedig egyértelműen látom, hogy Zsuzska fejleszthető, ki lehet belőle hozni többet, de én nem tudom hogyan, mert neki segítség kell. Nem ugy megy neki, mint màs, hétköznapi gyereknek. 

Zavaró jelek, amik miatt ugy gondolom hogy beteg a következők:

- nehezen gyógyuló sérülések. Eddig a nagyon durva sérüléseket megúsztuk, de volt egy lábujjtörés, maradandó lábujjnagyonbodással végződött. Ès van egy körömsérülés, ami fél éve nem gyógyul meg. Mikor nagyjából rende tettük a beleit, magától elkezdett gyógyulni, de amig belül nem volt rendben, akármivel kentem, áztattam ,stb, mindig ujra gennyedt. Most hogy hetek óta taknyos, beteg, enyhe refluxa is visszatért, ès ujra kigennyesedett a körömsebe.

- reflux. Mikor kicsi volt, mindentől hányt. A sírástól, stressztől, gyógyszerektől. Mostanra kinőtte annyira, hogyha három napig lázcsillapítót szed, akkor ôklendezni kezd, de már nem hány ki mindent, ès ha antibiotikumot kap, akkor kèt- három nap antibiotikum kúra után elmegy az étvágya, levert lesz, és gyakran öklendez, esetenként hánynia is kell.

- idegen helyen belázasodik. Nem egyszer tapasztaltuk, hogyha nem otthon alszunk vele, akkor egyszerűen túl sok neki az élmény és belázasodik. Most hogy nagyobbacska, már nem sír azonnal az új helyzetektől, mint régen, de belázasodik. Amint hazakerül, nyugiba, a láz azonnal elmúlik, lázcsillapító gyógyszer nélkül.

- sérült bèlflóra, nehèzkes emèsztés. Na ezzel volt, van a legtöbb és legnyilvànvalóbb gond. Ezer évig tartott, mire közelebb kerültünk hozzá, mit ne egyen a gyerek. Végül rengeteg mindenféle ételről lemondtunk, és ez hozta meg nekünk a családi békét. A nyugodtabb, hosszabb alvásokat, a kiegyesúlyozottabb lelki állapotot, és azt, hogy a gyerek aktivan nyit a környezetére. Ez a dièta, bár nehéz, megfizethetetlen mértékben javított az életûnkön. Nagyon sok helyre el kellett menni, mire ezt a tiltólistát összegyűjtöttük, és mèg mindig sok a tipp benne, mert túl kicsi ahhoz, hogy az allergiatesztek és egyéb, könnyen elvégezhető vizsgálatok megbizhatók legyenek. 

Felmerült bennem, hogy a pesti gasztroenteorlogiára is el kellene menni, esetleg egy autoimmunitással foglalkozó szakosztályra is.

- súlygyarapodàs nulla. Két és fèl évesen mèg mindig a tíz kilónàl tartunk. Ehhez hozzàadódik az is, hogy januárban ujra hurutos lett a bele, ami kèt hónapra teljesen hazavágta a gyereket, háromnaponta kakilt, de akkor hígat fosott. Ez mèg mostanra se lett teljesen rendbe, ez idő alatt nemhogy hízott, de fogyott. Azt hiszem sose hagyjuk el azt a fránya tíz kilót. Egyik baràtnőm kisfia hat évesen 17 kiló...és teljesen ideggyenge a gyerek. Ők se nagyon tudnak jobbat, mint elviselni.

- bár egyre jobban igyekszik, korához képest el van maradva a beszédben. A nagy átlaghoz képest. Sokat éneklek neki, és bár a nagyobbnak németül kéne tanulnia, èn inkább csak magyarul beszélő meséket nézetek velük a kicsi miatt. Pl ilyen egyèni szavai vannak, mint csihaha, ez a csigabiga, vagy tikomamaszi, ez a csillag, vagy csillog, az este ugyanaz, mint a bagoly: uhu

- hamar feladja. Gyerekközösséget kedveli, de hamar félrevonul, csendesebb dolgokra vágyik. Nem kitartó másban se, ha ellenàllásba ütközik, nem köt kompromisszumot, ès hamar sírni kezd. Ha sírás hatàsára mègis megkap pl egy játèkot, már nem kell, elhajítja, és csak a bánat marad. Mivel rajta kívül csak egy gyerekem van, aki homlokegyenest máshogy kezelte a konfliktusokat, fogalmam sincs, hogy ez rendjèn van e így vagy sem. Gyakran nem irànyítható, de nem mindenben. Összességében azt hiszem, nagyon önfejű, de nem kitartó.

- evés. Na az rèmàlom. Eszik egyedül is itthon, egy keveset, aztàn etetni kell. Akàrmilyen éhes is, nem hajlandó idegen helyen enni, màstól ételt elfogadni, ezèrt nem merem elvinni sehova olyan időpontban amikor megèhezhet, mert igy is keveset eszik és abból kevés szívódik fel, ha mèg egy ètkezès is kimarad, az kész csőd. Állítólag ezt a pszichikai gátat le lehet dolgozni róla, a korai fejlesztők szerint, de ugye visszatérünk az alfához, a gyerekorvos nem írja alá a papírt a korai fejlesztésre. Mert szerinte teljesen normális a gyerek. Hahaha.

Én meg nem tudom hogyan kéne feloldani ezt a hülyeséget benne. Mert be kell látni, akár tetszik akár nem, az életben maradással együtt jár a közössègi evés is. Ezt amugy èn is utálom, ezt a vájúra emberek dolgot, de ettől mèg én eszek másokkal közösen is.

A vonalkód

2014.01.09. 04:52 - Zsembibaba

Fürdés után, a nappaliban bekapcsoltam a hősugárzónkat, mivel ez gyorsan ad meleget és nem kell utána órákat várni, míg a rendes fűtést használva szinte lehetetlen alvós hőmérsékletre hűteni a lakást. Dida lányom szeret félig vizesen billegni előtte, melengeti a lábait. Tegnap nem elêgedett meg ennyivel. A fenekét is meg akarta melegíteni, ez azonban túl jól sikerült. Négykézlábra ereszkedve ráfarolt a hősugárzó rácsaira, és 10 kicsi csíkot égetett a fenekébe. Persze fájt neki, látszott, hogy ez nem vicc, sebes marad, de bevallom, amikor megláttam ezt a szabályos vonalkódot a fenekén, nehéz volt nem nevetni. Már csak a számsor hiányzik róla. Szerencsére az égés nem lett fájdalmas,másnap már csak nevetett rajta, igaz azonnal hideg tejszines dobozzal hűtöttük.

Másnap a férjem megkérte az ovónőt, figyeljen oda rá, hogy tud e széken ülni a gyerek, mert megégett a feneke. Az ovónőnek a szeme se rebbent, mintha ez a világ legmindennapibb dolga lett volna.

Pfuj

2014.01.09. 04:44 - Zsembibaba

Tegnap, magam sem tudom hogyan alakult, a gyerekeim háromszor vetkőztek neki a világnak, hogy pucéran ugrálhassanak a franciaágyon. Zsuzska ámulattal nézegette Dida fenekén a frissen szerzett vonalkódot, s azzal szórakoztunk, hogy végighúztuk rajta az ujjunk, és én azt mondtam: tyű, ez olyan recés hogy sajtot lehet rajta reszelni. Ekkor Zsuzska is végighúzta rajta az ujját, megszagolta, és kacagva, fintorgott, hogy bleee, de büdös. Nem értettem, honnét szedi ezt, majd rájöttem, hogy Dida majomkodott ilyesmivel pár hete, megszagolta Zsuzska pelusát, és mondogatta hogy pfuj de büdös a popód. Azt hiszem Zsuzska első érthető mondatai nem feltétlenül lesznek értelmesek ha ilyen tanárnénit talált magának, mint Dida.

Már megint hazautazunk

2013.12.23. 02:50 - Zsembibaba

Karácsony. Délelőtt tizenegytől este nyolcig utaztunk. Még simán az osztrákoknál megfogadom minden alkalommal, hogy még egyszer csak a mumifikált holtestemmen át rohasztjuk ennyit a seggemet, és legközelebb a kedves családtagok jönnek ki hozzánk, ha akarnak Minket látni. Azt hiszem, ezúttal én voltam a legnyűgösebb az autóban.

Zsuzska frankón elbeszélgetett a kutyájával meg a pónikkal. Dida azonban gyakran megkérdezte, melyik táblára van már kiírva, hogy mama? Meg néha bevetette a tárgyilagos hangvételt eképp:

Anya! Én már nagyon nyűgös vagyok, és rettenetesen unatkozom. Anya, én olyan nyűgös vagyok, hogy kérek cukrot.

Persze ezt minden nyűglődés nélkül mondta, mert otthon mindenáron segíteni akart a készülődésben, ezért látta, hogy nagy adag nyalókát dobok az ételes zacsi aljára, és meg is mondtam neki, hogy ez a " vészhelyzet cukor". Csak akkor kapnak, amikor már nemcsak szétültêk a feneküket, de még a csontjuk is elvásott, és nem bírják tovább. Magamon is kipróbáltam ugy az ötödik óra táján, de sajnos én nem szeretem a nyalókát. 

Két éves gyermek fejlesztése

2013.12.22. 04:00 - Zsembibaba

Rákerestem a neten mit tehetnék még azért, hogy Zsuzska okosabb legyen, és rájöttem, semmit. Amit tehetek, mindent megadok, megadunk neki. Zene, hangszerek, kézügyesség, kombinálás, kreativkodás, beszélünk hozzá, vele, mostanában egyre komolyabban veszem, amit mondok neki,vitaminok  és étrend. Még táncra, gyerektornára is járnánk, ha nem aludna mostanában összevissza, illetve nem lenne folyton beteg.

A neten még egy lista is van fent arról, mik azok az alap játékok amik nem hiányozhatnak egy gyerek szobájából sem. Szerintem a lista hiányos, mivel csak bolti termékeket sorol fel, és mint mindenki tudja, nem azok a legkedveltebb játékok.

A listát kiegészíteném szőnyeg méretű papírral, hozzá festêkkel és játszósruhával. Kartondobozzal, amibe bele lehet bújni. A nagy papir esős napokon remek dolog, ilyenkor van relative nyugodt 40 percem, mielőtt a festêkes tappancsokkal elkezdik a lakást is kenni, és utána nincs jobb mint a zuhanyzóban és a kádban felváltva pancsolni. A pancsolással ujabb 40 perc simán eltelik. Tisztán és pucéran kergetőzni a lakásban, és ágyon ugrálni ujabb 40 perc. Mi ilyenkor hősugárzóval fűtünk, mt ha kikapcsolom hamarabb lehűl a lakás, mintha begyujtottam volna a radiátort. És hamarabb lesz meleg is. Szóval, esős, nyákos időben ez a tuti elfoglaltság.

Egy letapétázott falrésZ a gyerekszobában szintén jól jön. Így kevesebb az olyan próbálkozás, amikor bútorra, és egyébb falfelületekre rajzol. Zsuzska már érti, hogy oda szabad rajzolni, máshova nem.

 A kartondoboz hetekig megunhatatlan. Lehet tapétázni, szinezni, matricázni, párnákkal megrakodni, postásosat játszani, válhat belőle autó, barlang, kutyaól, meg egyáltalán, minden. és mindehhez én nem is kellek, ami plusz előnye.

Persze kell legalább 4 kisebb párna is, amiken ugrálni lehet, vagy amikből bunker, ágy készül.

Só- liszt gyurma. Már egy éves kortól. Eleinte még el kell neki készíteni, de két és fel évesen már a készítésbe is be kell vonni.

Újságpapír. Mindenre jó. Festeni, pépesíteni, hajtogatni, karácsonyfadíszt, egyéb dekorációt készíteni, kivágni belőle ábrákat és átmatricázni, kiömlött dolgokat felitatni vele, vagy csak lapozgatni. A kedvenc olvasmány a játékbolt reklámujságja, meg a szupermarketeké.

Spárga vagy vastag fonalgombolyag. Fontos hogy vastag legyen, mert a vékony fonalat felgombolyítani a lakásban rémálom. Aki nem tudja mire jó, nézze meg a teletabbies spárgafelfordulás című részét, vagy csak adja a gyerek kezébe, és megtudja. Néha kész madárcsapda vár a gyerekszobában, mert mindenre rá lehet tekerni, át lehet fűzni, rá lehet akasztani. 

Csavarhúzó. Tévedés azt hinni, hogy csak a kisfiúkat érdekli. 

Felfújható matrac, és/vagy nagyobb állat.  Már egy éves kortól. Ha megunja, csak le kell ereszteni, zacsiba dobni, és mehet a pincébe. Negyed évente ujra felfújni két hétre. Nem csak a strandon jó.

Csúnya baba és kispléd. Nem tudom miért, de a babának csúnyának és pucérnak kell lennie. A plédnek meg cipelhetőnek. A csúnya, pucér műanyagbaba nálunk örök veszekedés tárgya, mert nincs olyan baba, ami olyan jó lenne, mint ez, és csak egy, az egy igazi. Ez mehet kádba, lehet sminkelni, etetni, meg mindent.

Vizesen tapadós fürdőjáték. Olyan mint a matrica. Najó, ez gyári. Szivacsból van, és jó. Nem kerül a gyerek bőrére káros kemikália, semmi hab, semmi kádba való festék. Nem kell levakarni a csempéről és pláne a fugákból. Ha van kettő féle zacsi is, akkor a kirakhatóság lehetősége végtelen. Nekünk a farmos a nagy kedvenc, de az öltöztethető baba, kutya sem rossz, de szerencsére van még sok témában a neten.

Apropó, szivacs. A mosogatószivacs és a popsitörlő kendő kádba is és szárazon is jó egy darabig. Bár ez nem túl sokáig, azonban többször elsüthető ötlet.

Bab, lencse, tálak, kanalak. Két évesen simán. Csak könnyen szétszóródik. Ezért kisebb magokkal nem érdemes próbálkozni. Én a hajdinával eléggé megjártam, de a porszívó a jóbarátom, segített.

Maharadja êtterem

2013.12.18. 05:49 - Zsembibaba

Biztos vagyok benne, hogy irtam már róla. Amberg gyöngyszeme. Lágy indiai zene, remek ételek, megnyerő pincér, és ami a legfontosabb, senkit nem zavar hogy két eleven gyerek mindent levesz, megtapogat és nem bír a fenekén megülni. Ez a mostani bejegyzés egy sor olvadozás lesz a pincérről. Mert ez egy Olyan pincér. Nyiltan oda vagyok érte, de nem merek a szemébe nézni, nehogy meglássa. Azt is elmondom, hogy miért. Nemcsak jóképű és kedves, de a gyerekekkel végtelenül gyengéd. Gyermekien nyílt és őszinte mosollyal válaszol arra, ha ránéznek. 

Míg első gyermekem olyan csibész volt, hogy még a vajat is megolvasztotta egy huncut mosolyával, a másik lány nem. Ez a szőke, ez nem olyan fajta. Ez olyan Kovács fajta. Ôntörvényű, és nem akar senkit elbűvölni, vagy igazodni hozzá. Ismét ment a maga útján, így történt, hogy a szomszéd asztalon éppen elfújt gyertya viaszát ( a pincér direkt miatta fújta el) frissiben a kezére, a padlóra és ugy mindenhová kiöntötte. Nem sírt, így nem vettük komolyan a viaszos incidenst. Mutatta viaszos ujjait, hogy koszos lett, de "egy jól van lányom, ha ennyi eszed van"-nal el is intéztük. Mêg meg is akartuk szidni, hogy rosszalkodik. Épp megindult volna felénk, hogy töröljük le az ujját, mikor a pincér ( aki szintén látta a balesetet) odaugrott hozzá, aggódva letérdelt elé, kedvesen beszélt hozzá, és végtelen gyengédséggel a kezébe vette viaszos ujjait hogy letörölgesse. Van nő, aki ettől ne lágyulna el? 

Adventi gyertya

2013.12.15. 22:34 - Zsembibaba

Az adventi gyertya lényege, hogy meggyújtjuk. De a mi családunkban a gyertya elfújása a lényeg. Zsuzska úgy fujja el a gyertyát! Hogy a haja lobog közben. Így ha felülről fujja, a gyertya nem alszik el, csak ha alulról fujja, a hajával együtt.

Mikulás

2013.12.07. 16:27 - Zsembibaba

Megszólalt a csengő. A lányaim szaladtak ajtót nyitni. Mivel nem vártunk senkit igyekeztem megfékezni őket mielőtt valami idegent beengednek de elkéstem. Mire az ajtóhoz értem, már ki is nyitották, és vidáman szembemosolyogtak az ajtóban álldogáló két kis csokimikulással. Anyu! -Kiabáltak- Csoki! Megjött a Mikulás!

Éljenek a romlott ételek! Nyami!

2013.12.07. 16:17 - Zsembibaba

Az elvárosiasodás, ugymond higenikus, modern környezet azt tette velünk, hogy már azt se tudjuk mit eszünk. Egyél mindig frisset! Sőt, olyan frisset, hogy még élőt! Ez a legujjabb trend. A csírák. De ugyan mit érdekelnek engem a csírák,  a növények, amiket még babakorban gyorsan megölünk, mielőtt valódi hasznot és bőséges táplálékot adhatnának az egész család számára! ( pl borsócsíra, amit ha hagytak volna megnőni, egy szár kb tíz- húsz hüvely borsót termett volna, amiből már egy tál leves meg is van egy szem krumplival, meg egy negyed répával.) Beszéljünk inkább az isteni finom rothadó, bomló ételekről.

Megőrültem, gondoljátok. Akkor hát lássátok.

Kezdjük a tejjel. Vala a tej, aznap fejt, reggeli tej, mely dús, és laktató, isteni meginni, de mivel egy tehén napi 20 litert ad, nem hiszem hogy van olyan család aki egy tehén napi adományát elfogyasztaná. Ha megfőzzük, az az egy napi adag is még két- három napig finom. De mi van azzal, ami nem fogY el? Egy hét után aludt tej lesz belőle, ami önmagában is csemege, de aludtejes prószaként nagyon nyami! És ha még várunk? Egy hónap mulva, lecsöpögtetve túró, még sokkal tovább, megfelelő módon érlelve sajt.

Aztán ott van a hús. Frissen illatos, finom hús, de számos recept pácban puhítja a húst egy- két napig, sőt, bizonyos husokat addig rohasznak amíg "le nem szakad a farkáról". A frisseség ezennel oda. Ha végleg nem bírsz annyit megenni, szárísd ki. Bizonyos helyeken ,illetve időkben az emberek szárított húst ettek, de három hétig füstölve az öreg hús se fúj, kidobandó, hanem ugy hivják reggeli kolbász.

A növények se maradhatnak ki. Legjobb példa a savanyúság. Mit tegyél, ha nem bírsz megenni egy egész fej káposztát? Reszeld le, sózd meg, és hagyd ott. Két hét mulva remek savanyúság sült hús mellé. 

Elfog a kacagás, mikor ismételten azt látom igazolódni hogy az ember az az állat ami valóban mindent megeszik. Még a disznóknál is rosszabbak vagyunk.

Tél

2013.12.03. 05:00 - Zsembibaba

Ha kint nulla fok alá esik a hőmérséklet, jön a köd és nem lehet kimenni. Azt hiszitek tán viccelek? Nem viccelek. A kölkök azonnal betegek lesznek ettől a nyákos ködtől, többnyire nem annyira, hogy félholtan heverjenek, de kimenni nem lehet velük, ha meg nem betegek, Zsuzska egyszerűen sír, amint megérzi a hideget az arcán, mert utálja. Gondoltam eljárunk majd táncolni, tornázni, de ugye oda el kell jutni valahogy. Minden, ismétlen minden foglalkozás olyan időpontban kezdődik, mikor Zsuzska még alszik. Áááá! 

Dida meg nem mozogja ki magát, este őrjöng, spontán agyon veri a kicsit a seprűvel ( nem szándékosan, de akkor is), szétbontja a lakást, hogy más formációban összerakja, huzza- nyúzza, cipeli a testvérét, aki hiába nyivákol tiltakozva, és olyan eget rengető hülyeségek jutnak eszébe az energiatúltengéstől, hogy hogy nem bírom elviselni az amugy roppant értelmes, nyugodt gyerekemet. Hogy az ovi elêg neki. Nem elég. Mostanra annyira megszokta, hogy le se fárad. Ezért én, a nagy sportlédi, aki inkább abból űz sportot hogy hány percen át birja a kanapéhoz, ágyhoz szoritani  az oldalát, mielőtt a lányai ugráltatnák, elkezdtem youtube- on zumbázni. Amikor a kicsi alszik, a nagyobbal egy órát zumbázunk, labdatornázunk, táncolunk, mindegy mit, csak mozogjon. Élvezi. Az a durva, hogy én is.

Pelus vagy bili?

2013.12.03. 04:54 - Zsembibaba

Próbálkoztunk a bilivel. Reggelente ha kedvem van, rákotyoltatom a gyereket a bilire, hátha kikelti a barnatojást. Szívesen ücsörög rajta mert viccesnek találja, hogy pucér lehet a feneke,lába. Szokta is mondogatni : pucér lába, és ingatja vézna kis lábait. Még mesekönyvet is nézegetünk, kirakózunk közben, amig el nem unja az ücsörgést. Nem az a fajta órákig ücsörgős gyerek, néha megeszik egy almát közben, de ezidáig a bili tiszta maradt. Se egy cscepp pisi, se semmi. Egyik este Dida berendezte amgának a lakását, ilyenkor felforgatja a rendelkezésre álló bútorokat, s van a lakásában minden, bili is. Egyik este boldogan szaladt a bilivel a fürdőbe. Anya!- mondja nekem- a lakásomban van bili is ám, bele is pisiltem és most megyek, kimosom. Fogtam a fejem. A kicsi bezzeg a kádba belepisil, a nagyobbat meg ennyi erőfeszítéssel sikerült ujra a vécéről a bilire szoktatni. 

Nagyot sóhajtottam végül is inkább elrejtettem a bilit.....majd egyszer..

Szinek

2013.12.02. 19:18 - Zsembibaba

Az az elmés ,ám nem túl eredeti gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy Zsuzska is megérdemel egy rajzfalat. Ugy jutottam erre az elhatározásra, hogy előtte engedélyezve volt a nappaliban egy asztal székekkel, ami filcekkel és papirlapokkal vala megrakodva,a gyermekeim épülésére. Ennek hozományaképpen a lányok mély imádattal és még nagyobb szerelési kedvel csavarozták szét és pingàltàk meg az egyik széket, a papirokat ügyesen sértetlenül hagyták.

Egyik nap Nancy apukája becsengetett hozzánk, s az ajtóban egy lila csíkos Zsuzskát talált. Ilyedten megkérdezte, milyen betegségben szenved a gyermek illetve mivel lett összevagdosva, láttam rajta hogy egy rossz mondat és előrántja a gyermekvédelmisek telefonszámát és tárcsáz. Megnyugtattam, hogy ez normális állapot mióta kezébe veheti a filcet! Lehet hogyha holnap jön a gyerek feje piros lesz, tegnap meg narancsszínű volt. 

Zsuzska többnyire nagyon büszke erre a sminktudományára. Minden kész munkát megmutat, s bevezet a fürdőbe, hogy a nagy tükörben gyönyörködhessen új ábrázatán. Ilyenkor három perces grimasz- partit is csapunk, hogy alaposan megfigyelhessük, mindenféle grImaszhoz jól illenek e az aznapi csíkok és a mintás orr.

Tehát, felragasztottam két tapétacsíkot a falára, amit két napig nézegetett és fogalma sem volt róla mire is jó ez neki.  Aztán a tesó megmutatta és kb egy órán belül telis tele firkálták vonalakkal, s aznap hajnali négykor arra ébredtem, hogy Zsuzska alvás helyett felkel, odasétál a rajzfalához és kuncogva firkálgat rá. Naja, nagyon időzíteni ez a gyerek.

Két év két hónap

2013.11.30. 02:11 - Zsembibaba

Hát van ez a Zsuzska. A huszonnégy órás program. Apróka, minden gyermeknél 4-5 centivel biztosan kisebb, és 2 kilóval könnyebb. Ha jellemezném, azt mondanám vele valami mindig van. Mégis, nem lehet nem szeretni. 

Kezd egyre komolyabb saját nyelvezettel rendelkezni. Többnyire dalokból tanul beszélni, véletlenül sem könyvekből, vagy az anyjától. Mivel sokszor idegen nyelvű dalokat is hallgatunk, egész mulatságos összefüggésekre jövök rá. Nagy kedvenc a twiko, a csillag. Ki ne ismerné a twinkle, twinkle litle star című nótát? Aki nem, nézze meg youtube- on, nagyon bájos a baglyos verzió. Mostanra már megszületett twiko mama is, aki a hold, vagy nagy csillag. A játművek többnyire tutuk, vagy csucsuk, bár ez utóbbi inkább csak a vonat. 

Mostanában szívesen bújócskázik velünk, ilyenkor számol, mint a nagytestvére: egy, kettő, három. Majd megkeres, nem mindig minket, néha megkér segítsem megkeresmi a babáját, vagy a sünit. Nagy kedvence " pucér baba", így hívja, ami valóban pucér, gyakran fürdeni is jön, a világ legrondább műanyag babája, amiről szeretettel gondoskodik, babakocsiban altatja, ringatja, enni, inni is kap mindig. Kértem én már anyámat többször, vegyen még egy babát, mert a nagyobb is csak azt nyúzza, de hiába minden designe, hiába tud a másik baba énekelni, pislogni, lábbal kalimpálni, vagy szép fonal- hajat viselni, pucér baba az egyetlen, az Igazi. Puszit is egyedül ő kap. Mostanság rajtam is néha hajba kapnak, anya babát mindkettő ölelgeti, ölébe másznak és feldöntik, de puszit én ugyan nem kapok. Se apja nem méltó a csókra, sem én. Egy élő emberé a kiváltság, és ez a nagytestvér. Didát, akárhányszor kérem, mindig megöleli és megpuszilja ahol éri, többnyire a pocakját, vagy hónalját, mert magasabbra nem ér el neki.

A csók

2013.10.06. 15:34 - Zsembibaba

Ez most nem Rodin csókjáról fog szólni, bár anyai szívemet éppen annyira megdobogtatja ez a csók, amiről irni fogok, mint a másik, mikor élőben is megszemlélhettem.

A diós féle csók egész pontosan Zsuzska csókja. Lehet e bájosabbat látni annál, mikor egy piszkafa lábú, szőke kêtéves kislány, akiért betegre aggódjuk magunkat, ahogy ezer bajából igyekszünk kivakarni, egyszercsak vidáman odatipeg egyfajta egyénileg kitalált mókás babajárással az apjához, megragadja kis kezeivel az arcát és cuppanós csókot nyom a bajusza alá. Mivel a produkciót felhőtlen kacagással dícsértük, csakhamar megismételte, és apja minden tiltakozása ellenére csakis egy ponton volt hajlandó puha, nyálas kedveskedésének utat engedni, ez pa pont pedig pontosan a bajusz alatt, apja szájára. Csakhamar aterjedt a kór, s egykettőre minden hárító kalinpálás ellenére mindkét lány apjuk pocakján ugrálva, felváltva csókolgatták őt, és nagyon kacagtak rajta, hogy most szabad.

Harmadik vizsgálat, a dieteikusnál

2013.09.14. 07:21 - Zsembibaba

Ma felvittük pestre egy magán rendelőbe, egy dietetikushoz. Megjelent az ajtóban egy kissé csunyácska, kövérke, középkorú hölgy. Mikor megszólalt, erős akcentussal beszélte a magyart, de rendkivül jó nyelvtannal. Nagyon hamar szimpatikus lett, mikor elkezdett beszélni, s azzal amit és ahogy mondott, tökéletesen ellensúlyozta a külsejéből adódó kis hibákat. Kêt órán át faggatott, és jegyzetelt. Ehhez képest nem is kért sokat. Ha azt nézem, hogy más magándoki 15-20 perccért elkér hasonló nagyságrendű összeget, teszem azt egy nőgyógyász.

A gyerek közben eljátszogatott a rendelőben lévő játékokkal, néha bekapcsolódott a beszélgetésbe, néha magával hívott, előzékenyen isszaadta a hölgynek a leejtett tollat. A doktornő beszélgetés közben figyelte a gyerek tevékenységeit. 

Nagyon óvatos anyukának titulált, aki nagyon időben, meglehetősen kis, könnyen behozható lemaradással hozta el a gyereket. Ő is megerősítette, amit a neurológus, hogy a probléma létezik, de bízik benne, hogy két hónap alatt helyre lehet hozni megfelelő odafigyeléssel, étrenddel, spec tornával.

Beszéltünk a terhességről, megkérte, pontosan nevén nevezve mondjam el milyen gyógyszereket szedtem a terhesség alatt. Mi volt a szülést beindító bábakoktél összetétele. Szó esett a lakásban lévő penêszről, és arról, amivel kezeltük. Az oltásokról, az antibiotikumos kezelésekről, pontosan név szerint milyen antibiotikum, azt is tudni akarta. Felhívta a figyelmet a meglévő súlyadatok alapján arra, hogy a gyerek már az első betegség után is visszaesett súlyban, bár még nem jelentősen. Az elmondottak alapján arra kért, de adassak be többé oltást a gyereknek, mert egyértelműen érzékeny az oltásokra. Szerinte a gond előbb kijött volna a gyereknél, ha a magyar rendszer szerint oltották volna be, vagyis először újszülötten, majd havonta egyszer, míg a német rendszer szerint négy hónaposan kapta az első oltását. Megkért, hogy a tejmentes diétája a gyereknek 100%-os legyen a teljes felzárkózásig, vagyis semmi kis tejszínhab, meg tejcsoki. Megkérdezte, mennyire érzékeny a bőre, és mit kenek rá, ha kenek. Persze a gyereknek marha érzékeny a bőre, így kizárólag csak mosódióval tudok rá Mosni, és csak gyógyszertári baabfürdetővel kenem, kivéve, ha kipirosodik, vagy kiüti valami. Ezen a nyáron arra is rájöttünk a strandolás közepette, hogy sem a napfény, sem a klóros víz nem tesz akkora károkat a gyerekben, mint a rohadt drága, patikában vett napvédő krém, ami heves allergiás reakciókat váltott ki a bőrén kb két órával a felkenés után. Ugyanez a történet a nivea napvédőkrémmel is, amit elméletileg babáknak szánnak. Így végül nem kentem semmivel! Mégsem égett le. 

 A hölgy továbbá Megkérdezte mennyire izzadós, és hol. Van e szaga az izzadtságnak, illetve a leheletének. Szereti e a vizet? ( inni, fürödni, hajat mosni) mik a kedvenc ételei ( pl. Hasábkrumpli)és mi az amiről tudom, hogy nem esik neki jól( pl eper). Mi a kedvenc játéka, milyen a viszonya a testvérével. Pontosan hogyan sír éjjel, mikor nem tudjuk megvigasztalni. HA sikertelen valamiben,dühében elhajítja a játékot, de később mégis játszik vele. Hogy jöttek a fogai, hogy kezdett mozogni. Kommunikál- e, ott helyben Zsuzska rámutatott a játékra, amit nem ért el a polcon, s később másvalamire megkérdezte: ez mi? Mondtam a hölgynek hogy ezeket most a napokban kezdte el csinálni, mire megnyugtattak, hogy azért, mert ha lassabban is, de igyekszik behozni önmagát.

Megkérdezte milyen betegségek vannak a családban, hízásra hajlamosak vagyunk e. Mitől fér a gyerek? Hangoktól, kutyától, fénytől, sötéttől.

Mikor már ezer dolgot megkérdezett, javasolta, hogy tanuljunk meg egy otthoni mozgásterápiát, készitsünk átfogó ételallergia tesztet, s közölte, hogy szerinte nemhogy hall a gyerek, de egyenesen abszoluthallása van, ami miatt nehezebben koncentrál, mert azt is hallja, ha a szomszéd lehúzza a gatyáját a vécén, de meg tudja tanulni kiszűrni a fontos hangokat. Ha akarjuk, segíthetünk neki megtanulni, ha akarjuk megvárjuk amig ő maga megtanulja.

Erről eszembe jutott, hogy az emberem mindig mondja, te miért nem alszol éjjel, minek hallgatózol meg szagolgatsz. Mert én sem tudok zajban aludni, minden hang felébreszt, a szomszéd éjjeli pisilése is, arról nem is beszélve, hogy minden szag is. Eszembe jutott, hogy ezért nem mgyek olcsó hotelbe, mert a fertőtlenített lepedő szaga beivódik a bőrömbe, s aztán zuhanyzás ellenére is még órákig érzem a szagát. 

Penészes lakás, penészes falak - kisgyerek, csecsemő, babagondok

2013.09.14. 01:58 - Zsembibaba

Jó ha mindenkihez eljut, akihez lehet, a neurologus és a dietetikus is, egymástól függetlenül állította, hogy ha egy gyerek penészes lakásban nő fel születésétől fogva, az komolyan kihat a fejlődésére! Komoly lemaradásokat, idegrendszeri és egyéb problémákat, étvágytalanságot okozhat! Így hát ha a gyerekorvos azt mondja, max a gyereknek elhúzódik tőle a náthája, meg hogy csak léguti megbetegedés jöhet szóba, ne higyjünk neki! És nem csak maga a penész, de mindenféle szer, amivel a szülők a penész ellen küzdenek. Ezért az a legjobb, amit tehetünk, hogy már a terhesség alatt elköltözünk a penészes lakásból, és nem terheljük a gyerek szervezetét.

Korábbi posztokban az olvasók olvashatnak a mi gyerekünkről, aki ilyen lakásban nevelkedett. Természetesen a mi esetunkben nem kizárólag a penész az ami betehetett neki, de sok apró dolog összeadódik. Elég pár betegség, Valamilyen érzékenységre való hajlam, plussz penész, és ott a baj.

Második vizsálat

2013.09.13. 03:24 - Zsembibaba

Reggel bementünk a helyi kórházba a neurológushoz. Ő kevesebbet kérdezett, és másokat, mint a gyógypedagógus, de ez természetes, hiszen ő már készen kapta a továbbított infót a gyerekről. Végre ő volt az első, aki nem vonogatta a vállát az alvászavar hallatára, hanem alaposan kikérdezte, mi hogyan van. Megint felrakták a rémes "pisizacsit" a gyerekre, aminek már nem is látom más értelmét, mint helyi kinzóeszköz, mert az én gyerekem inkább nem pisil egész délelőtt, csak abba ne kelljen pisilni. Reggel kilenctől tizenegyig játszott a rendelőben pisi nélkül, pedig normál esetben eddigre legalább hármat pisil. Ismét vettek vért tőle, ráállították egyfajta turbó energiaitalra, amit hétvégén kezdünk el inni, és javasolták, hogy a gyerek egyen közösségben, így szervezés alatt áll a helyi magánovi, mert ott a tejmentes diétája kontroláltabban betartható, s mert egy magánoviba bármikor van felvétel. Kaptunk időpontot agyi ct- re is,egy hónap mulva mehetünk, addig meg várunk a csodára, illetve a jobb étvágyra, meg a hízásra. Mivel ez a doki se talált a gyereken semmi komoly lemaradást vagy egyéb betegséget, de a fizikuma valóban nagyon gyér, és emiatt lehet később szellemi elmaradása, így most még komolyabban rágyúrunk a hízásra. Szerencsére anyunál van mindig valaki aki ránéz a kölkökre, így akár nekem is van időm főzőcskézni, még jó szaftosakat is. Ki is használtam az alkalmat és töltött paprikát, meg rakott káposztát ettünk, a jaj, éhes a gyerek, gyorsan egy kis sült húsT, levest, meg krumplipürét helyett. És már alig várom, hogy kocsonyát főzzünk.

A doktornő megjegyezte, hogy a vizsgálóban töltött idő alatt folyamatosan etetem a gyereket, szőlővel kínáltam. Közölte, hogy így nem csoda, ha nem eszik rendesen a főétkezésekkor. Mondtam neki, hogy amíg betartottam a klasszikus, csak akkor eszik a gyerek, mikor elő van írva orvosi tanácsot, akkor még ennyit se ettünk, s most már egy- másfél hónap aktiv nasizás után úgy látom, a másik gyerek is ugyanúgy megeszi az ebédet meg az uzsit meg a vacsit, mint addig, meg a kicsi is, szóval én már többet ilyet nem hiszek el. Így legalább többet eszik a kicsi, nincs annyira kiélezve az időpontokra. Igenis, orvosi javaslat ellenére minden étkezés után kiteszem az asztalra, sőt a kanapéra is, a felvágott gyümölcsöt, a kukit, a pattogatott kukoricát, a gluténmentes kekszet, sőt, délután még az m&m's-t is. Ja, és persze orvosi eredményeket megcáfolva továbbra is glutén és tejtermékmentesen étkeztetem, mert negativ eredmény ide vagy oda, ettől a diétától nincs rosszul, és nem jön ki az a kevés étel alul, meg felül.

Tesco

2013.09.12. 22:33 - Zsembibaba

Elvittem tegnap  lányokat a tescoba játszani. Nagyon éLvezték, jógaszőnyegekből tornyot építettek, hintalovagoltak, kis labdákat dobáltak, játékokat nézegettek, közben nyugisan kiválasztottam Zsuzska szülinapi ajándékát. Ma pedig mogyorót meg gesztenyét gyűjtöttek a kismókusok. Sajnos Zsuzska üvegtörmeléket is, így őt kevesebbet engedtem játszani. Ma jól megfigyelhettem őket, Zsuzska imád azzal játszani, amivel a tesó. Mindig az az érdekes, no meg a gumicsizma. Tök ügyesen felveszi a lábára a gumicsizmát és tipeg benne. Ha öltözünk, már nem csak hagyja, hogy cipőt húzzak rá, de emeli a lábát, és beleis nyomja a cipőbe. Ma megpróbált páros lábbal ugrándozni. Reggel pedig életében először utánam mondta amit én: bibi, baba, bebe, tete, titi, mama, papa, stb. Persze elunta, de én nagyon meglepődtem, higy ezt csinálja velem. Igaz előző nap az oviból haza végig ezt játszottam Didával, ő meg hallgatta a babakocsiból. Dida ha odafigyel már szépen ejti a hangokat, de ha nem figyel, sokat hibázik. Azonban tegnap szívesen gyakorolt velem tisztán beszélni.

Azt hiszem fejlődött itthon anyunál, a mozgása is összetettebb lett, remélem hogy még sok pozitiv hatású ingert tudunk neki biztosítani.

Este

2013.09.12. 00:18 - Zsembibaba

A viszgálat napjának estéjén a gyerek jókedvűen szaladgált, játszott. Megtalálta a kuglibabákat, felállította, majd kicsi labdával a kezében lerombolta azokat. Egyszercsak belerugott a labdába jobb lábbal, ami jó, hiszen jobbkezes. 

Amig a gyerekek játszottak, a hátamon feküdtem a szőnyegen. Egyszercsak Zsuzska odaszaladt hozzám, és elkezdett két centis, lapos gyöngyökkel etetni. Mivel azt akartam, hogy még jobban erősitsem benne, nem veszünk játékot a szánkba, mert nem ehető, magasra köpdöstem a gyöngyöket. Ez nagyon tetszett mindkettőnek. Gyönyörködve bámulták a repkedő gyöngyöket, majd mikor mind elrepült, Zsuzska szétfeszítette a számat, majd alaposan megvizsgálta, üres e, mint ahogy én szoktam tenni, s valamit magyarázott is hozzá, majd újratankolt. Olyan tizedik köpésnél, amihez már a tesó is csatlakozott, elunta, s elszaladt szőlőért. Megettem a szőlőt, amit a számba dugott, s ezt is megvizsgálta, hogy eltűnt e a számból. Kb háromszor fordult mindkettő újabb adagért, majd a kicsi elszaladt. Didával játszottam tovább, aki elkezdett kisérletezni, mit eszek meg. Egyszercsak zsuzska visszajött, a szaladás lendületével elém állt, megfogta két oldalról az arcom, hogy ne fordítsam el, majd határozott lendülettel lecsókolt, s mire azt gondolhattam volna, hogy kukk, egy fél centis gyöngyöt tolt a számba a nyelvével! Majd kacagva elszaladt. Ble...gondoltam,Miközben kiköptem a kis gyöngyöt, na azért ilyen manővert még senkivel se csináltam.

Vizsgálat

2013.09.11. 16:37 - Zsembibaba

Reggel nyolcra kaptunk időpontot így mindenki korábban kelt mint ahogy egyébként szokott. Reméltem ebből nem lesz baj a vizsgálaton. A nagyot leadtuk az oviba, a kicsit pedig behívta a pszichológus. Egy számára nagy asztalhoz uült a mellette lévő székre. Az asztallap kb a nyakáig ért. A nő elővett kb 8 db fakockát. Nézd, most egymásra teszem ezeket. Tedd te is! Épített. Az utolsó kockát is feltette. Nézd, most egymás mellé teszem őket. És Zsuzska folytatta a sort. Három forma volt kivágva egy falapon, letett elé hozzá három formát. A gyerek a helyükre tette azokat. Majd megfordította a lapot, es a gyerek úgy is a helyükre tette a formákat, hogy megváltozott a sorrend. Majd előkerült egy régies stílusu mesekönyv. A gyerek kicsit nézegette a kinyitott könyvet, de nem érdekelte. Mikor mutogatni kezdtem a könyvlapon, ujra figyelt. De nem lapozott. Leszàllni készült. Ekkor a nő lapot vett elő, és egyenest húzott. Rajzolj te is! De Zsuzska letette a ceruzát. Mindegyik színt, végül, mivel ulyen erőszakosak voltunk, lesöpört mindent az asztalról. Ekkor egy félbehajtott papírt kellett volna újra hajtania, de azt is lesöpörte. Ekkor adtam neki enni. Evett egy kis perecet. Közben a nő kérdezgetett engem. 

- a szülés rendben ment?

Igen, bár kellett szednem végnyomáscsökkentőt a harmadik trimeszterben.

A szülés problémamentes volt?

Igen.

Kapott fájdalomcsillapítót?

Nem.

A gyerek utánozza amit ön csinál?

Igen, pl tereget velem, és a tesót is utánozza.

Pakol a ruhásszekrényében? 

Ha azt pakolásnak lehet nevezni, hogy mindent begyömköd mindenhova, igen.

Vannak e szavai?

Kb 30-35

Segít öltözni?

Igen

Akkor folytassuk a játékot.

Itt ez a rajz egy kislányról,megmutatod hol az orra?

Zsuzska elfordult.

Hol a hasa?

Elfordul, nem érdekli.

Jó, akkor itt ez a lap hat képpel. Melyik a kutya? Mutasd meg!

Megmutataja.

Hol a baba? 

Megmutataja.

Hol a kanál? Megmutataja a poharat. Nem az. Hol a kanál. Újra megmutataja a poharat. Mivel nem helyeslünk, ideges lesz. Nem tudja hil a kanál. Hol a házikó. Azt nem tudja mert sose mutattam neki.

Rászólok, mutasd a cipőt, azt tudod!

Leszáll a székről, már nem akar játszani. Inkább a polcon lévő játékokat, az íróasztal kincseit akarja felfedezni. Előkerül egy labda. A nő elrúgja,rúgj bele! Sose csinált ilyet, nem rúg bele, de lelkesen nevetve visszahozza. Játszana még, de a nő megint papírt akar vele hajtani. Mindent lesöpör, inkább nézelődik, barackot eszik. Eközben új kérdések. Tudja hol van a lába? Gondolom igen, mert nyújtja pusziért, cipőbe bedugja, ha öltözünk. 

Lépcsőzik egyedül? 

Igen

Törékeny pohárban folyadékot visz e?

Igen.

Közösségben játszik? Kevés a gyerektársaság. Tesóval játszik. Mi a kedvenc játéka? Kukucs játék, gyurmázás, kirakó, épitkezés, tesóval ugrálás.

Miért Hozták ide? Mert aggódtunk hogy az evésproblémái kihatnak a mentális fejlődésére.

Kis szünet, megetettem egy bébikajával. Odajött egy nő, anyu ismerőse, szólt hozzá, mese nézés közben. Nem nézett oda. Csiklandozni kezdte, barátságosan fogadta. Ölbe vette, kedvesen fogadta. Jött a gyógypedagógus, és beterelt egy elég uncsi szobába minket. Egymásba illő edénykéket vett elő. A gyerek egymásba tette azokat. Nagyon gyorsan cserélődtek a játékok. A gyerek egy ideig rugalmasan együttműködött, majd elfáradt és minden átmenet nélkül elsírta magát, ami fetrengős hisztibe végződött. Egy perc hiszti után megnyugodott és hazajőttünk. A gyógypedagógus azt mondta, a gyerek normális, csak beszéljünk hozzá a z utcán, evés közben, mindig, kommentáljunk mindent, amit lát.

Zsuzska

2013.08.23. 00:52 - Zsembibaba

Mostantól ez a blog egy napló, melyben vezetem a napi eseményeket, ha sikerül. Miért? Mert Zsuzskával vm nem stimmel. Remélem ki fog derülni mi az.

Sajnos nem ígéhetem, hogy vidám leszek.

Mai nap úgy ébredt, mint aki éhen akar halni. Kereste mit ehetne, nyavajgott, kutatott a konyhaszekrényben. Gyorsan tettem elé ételt, amit kézzel bekapdoshat. Mintha elvágták volna az étvágyát...végül keservesen megetettem kb egy óra alatt. Költözünk. Azon tűnődtem, vajon tudja e kezelni, hogy ennyiszer változik a helyszín? Amberg, Tura, amberg, Kanizsa, Amberg új ággyal,  Amberg új lakásban, kanizsa, aztán ki tudja hova tovább? Pet vagy amberg? Az a vizsgálatoktól függ. Ma a papával igen jóba lett, bújt az ölébe, míg a mama meg én újabb dobozokat gyártottunk, mert nyakunkon a költözés napja. Délelőtt játszótereztek Didával, meg mamával, míg én szétkaptam az akváriumoKat. Érdekes, csak az elválás perceiben sír. Akkor azonban szívszaggatóan. Ma produkált Dida ágyáról egy ágynemű- síelést, nagyon megilyedtem, mert ha a törött lábujja nem fájt látványosan, honnét tudjam mije fáj és mekkora a baj ha leesik egy fakeretes ágyról a padlóra. Éjfékor vigasztalanul sírt és azt kiabálta: jaj istenem, segítség! Arra tippelek, hogy emiatt. A délutáni alvásából azonban nyugodtan, vidáman ébredt, vevő volt Dida puszijaira, csiklandozására. Jóízűn kacagott. Játszottunk vele, neve hallatán fel se pillantott. Megkértük, vigyen cukrot DidánAk is, meg se hallotta. Csak nekem meg az apjának osztogatta! Majd visszavette, megrágta, s a nyálas cukrokat ismét kiosztotta kettőnk között. Ma rájöttem, ha mondom, nem néz rá semmire, de ha megbököm, majd rámutatok valamire, odamegy érte, ha így kérem. Szereztem egy új játékot a játszótér homokjában. Mindketten leültek, s együtt játszottak vele. Dida egész mesét írt köré. Fantasztikus miket össze tud beszélni ez a lány! Mostanában gyakran kiállt rá vidáman Zsuzskára: Te kis punci! Egyrészt tőlem hallja, másrészt meg marhára unatkozik most az ovis szûnetben. Azon imádkoztam, hogy az alatt a tíz nap alatt ne mondja míg anyósomék itt vannak. Lekopogom, eddig nem tette.

Zsuzskának mintha jót tenne ez a folyamatos itthoni nyûzsgés. Első nap ugyan kiakadt, mert a mama nagyon akarta szeretni, de amint megértettem a mamával, hogy ne rohanja le a gyereket, másnapra összebarátkoztak. Sajnos annyira nem, hogy elfogadja tőle az ételt, de már nem elutasító vele. Azonban most minden nap valaki, vagyis felváltva leül vele játszani, magyarázni, és úgy tűnik, mintha új, eddig nem kimondott szavakat próbálgatna.



süti beállítások módosítása