Pelenka, Bili

Ez az írás mementó minden leendő szülőnek. Önismereti tréning fiatal szülőknek és nosztaliga tapasztaltabb szülőknek. Lényege, hogy vidám perceket szerezzen mindenki számára. Bővebb kiadásban (még több humorral) megrendelhető könyvként a blog írójánál.

Friss topikok

  • Zizifull: Valóban nem haszontalan, ha beteg a gyerek, és szüksége van rá, hogy figyeljék. Azonban egészséges... (2014.02.26. 09:22) haszontalan babaholmik listája - kiegészítés
  • Zsembibaba: Sajnos, paleo ide vagy oda, azokat az ételeket amiken felnőttem ( palacsinta, madártej) akkor is r... (2013.12.04. 03:21) paleo diéta
  • Zsembibaba: @babcica: Köszi a tippet, mostanra sokat tapasztaltam saját bőrön. Sokat bénáztam, de ami pozitiv ... (2013.09.12. 00:27) kertészkedés
  • kisvirag78: A málnalevél tea nem fogja megindítani a szülést, de ha végül beindul, akkor sokat segít abban, ho... (2013.08.08. 21:24) Szülés megindítása- bábapraktika
  • Pirimoricz: Nekem ma segítettek a babakocsit feltenni a buszra, és még üléssel is kínáltak. Fel kell ébreszten... (2012.12.01. 14:44) Meghívás

Linkblog

7 hónapos csecsemő etetése egyszerűen

2012.05.04. 13:09 - Zsembibaba

Bár sokan vallják azt a nézetet, hogy fél éves koráig csak szoptatják a gyereket, igazából utána már mindegy, mi a folytatás, hiszen a gyomra addigra elég erős lesz sokféle zöldség, hús és gyümölcs befogadására. Persze a fokozatosság mindig kell, de én 4 hónaposan kezdtem el kanalanként etetgetni az enyémeket, így 7 hónapos korukra mindkettővel elég kevés gondot okozott/okoz az etetés. Természetesen anyukák rémálma a külön főzés a gyerekre, éppen ezért gondoltam, hogy ezzel a bejegyzésemmel eloszlatom az aggodalmakat, nem szükséges külön kotyvasztani a kicsinek, elég, ha csak odafigyelünk, mit főzünk a családra, és az sem kell minden nap, hiszen a fagyasztóba sok babaételt el lehet menteni. Érdemes beszerezni egy botmixert annak, akinek eddig nemvolt, mert csakhamar a fagyasztó után ez lesz az anyukák legjobb barátja.

Ebéd:

1, húsgombóc leves

Hozzávalói: fehér és sárgarépa apróra vágva, ízlés szerint még zeller, valamint a húsgombóchoz zabpehely, csirkehús, só, bors és egy egész tojás. A leveshez vegeta, és hasonló fűszerek, amik általában húslevesbe kerülek. Ebből a levesből mindent adhatunk a kicsinek, óvatosak adhatnak csak a zöldségből.

2, Sültcsirke sóval, borssal, vagy grillfűszerrel, rizibizivel. Ez esetben a rizibizit minden további nélkül apríthatjuk a botmixerrel, és a csirkének a nem fűszeres részét ugyanúgy. Én csak olivaolajat szoktam a csirke alá tenni, zsírt nem.

3,Zöldségleves

brokkoli, krumpli, cukorborsó, répa, zeller, kukorica, hagyma- mindenki azt tesz bele ezekből, ahogy jól esik neki. Minden mehet a babának is. Vegetát és babérlevelet, sót teszek bele. Kevés édespaprikát.

4,spenót-hagyma-borsó püré- a boltban lehet kapni fagyasztva előre főzött cukorborsót, és spenótot is. A családom minden tagja utálja a spenótot, de ha kis vegetával levesnek megfőzöm, és összeturmixolom, akkor köretként, hús mellé simán megeszik, de akinek kedve van, levesként, vagy főzelékként is eheti. Főzelékként beturmixolva a baba megeszi, de ne lepődjünk meg rajta, ha olyan a színe, mint amit néha kijönni látunk belőle, nem pedig bemenni.

5, csirkehúsleves- ez az, amit mindenki szokott enni, és amiből szintén bármit lehet a kicsinek adni, ha nem csípős az erőspaprikától.

6, spagetti- a kicsinek lehet külön tenni egy kicsit a főtt tésztából, és kevés natur olajos szardíniával összekeverni.

7, krumplipüré növényi margarinnal- mi néha hagymát is pirítunk, és belekeverjük.

8, sütőtökkrémleves- mielőtt belekerülne a tökhöz a tejtermék, lehet a kicsinek külön venni belőle, és kis almával elkeverni.

9,Disznó vagy marhahús- ha szeretnénk sülthúst ebédre, egy kicsi darabot kis vízben tegyünk a mikróba, vagy a lábosba, és főzzük meg a kicsinek. Az aktuális körettel összeturmixolhatjuk, mondjuk grillezett cukkinivel, vagy más grillezett zöldséggel, illetve tepsiskrumplival, rizzsel, rizibizivel egyaránt. Amennyiben tepsiben sütjük a húst, mellette gyakran elférnek a krumplidarabkák.

10, almával, gesztenyével töltött sült csirke. Bele alma, gesztenye, kivül vegeta, bors, alufóliával lefedve megsütöm. Remélem ennyi étel is elég, hogy a kedves anyukák vidámabban főzzenek kisebb, nagyobb gyermekeikre, illetve férjükre.Most még írok pár alapélelmiszert, amikből kellemes, édes kását lehet főzni reggelire, szintén eheti az egész család, ha kedve van hozzá. Nálunk Dida azelőtt ritkán ette meg az ilyen nyilem- nyalom dolgokat, de a kicsi meghozta a kedvét, és fagyikehelybe öntve pár fagyis ostyával díszítve akár vicces kisegeret, madarat vagy hasonlót lehet készíteni belőlük semmi perc alatt.

Tehát a kásának való reggelik: zabpehely, köles, gríz, rizs. Ha ezeket almapéppel, és/ vagy banánnal főzzük össze, eleve édeskések lesznek. Vigyázat, nem tejben, vízben főzzük! Ha tejes élményt szeretnénk, tehetünk bele csecsemőtápszert. Közkívánatra a nagyoknak tejben is fel lehet főzni.

Imádom pl a sült banánt is, ha édességet kívánunk és szeretném, hogy egészséges legyen, ezt szoktam készíteni.

Természetesen uzsonnára is lehet, nem csak reggelire. A mi lányunk eszik továbbá gyümölcsöket is az ebéden kívül, vagyis szőlőt, meggyet, almát, körtét, banánt, őszibarackot. Jelenleg ezek az elérhetőek a boltban, de Dida annak idején görögdinnyével és cseresznyével kezdte első étkezéseit.

Nos, ha már van étel, amit megehet a baba, akkor már csak el kell menteni, hogy zűrös napokon is legyen mivel megetetni. Sokféle formában kipróbáltam már, de nekünk az vált be leginkább, mikor kicsi uzsonnás zacsikba öntöttem annyi pépet, hogy vékony, fél centis, vagy vékonyabb lapok legyenek az ételből, majd lezártam a zacsit egy cellux csíkkal, és szépen, téglaszerűen egymásra tettem a fagyasztóban. Így amikor a kicsi elkezdett azonnal éhen halni, a lapokból könnyű volt letörni egy darabot, és pillanatok alatt megmelegedett a mikróban. A fagyasztóban is így foglalja a legkevesebb helyet. Nem szabad elfelejteni ráírni, hogy mi van a zacsiban, mert pár héttel később tutira nem lehet megmondani, hogy melyik sárga massza a csirke répával, vagy alma krumplival, vagy hogy melyik a rizibizi.

Nyári babásoknak felhívnám arra a figyelmét, hogy a dinnyét és az almát nem szerencsés lefagyasztani, mert igen fura lesz ami utána felolvad. A többi gyümölcs egész jó. Valamint amíg nem tud rágni nem szoktak aprómagvas gyümölcsöt adni a kicsiknek, mert fájhat tőlük a hasuk, szóval, senki ne örüljön az eperszezonnak annyira.

A bejegyzés trackback címe:

https://pelenkabili.blog.hu/api/trackback/id/tr334488315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása